ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνω από τα 74 δολάρια το αργό

23:39 - 22 Δεκ 2009 | Εμπορεύματα
Πάνω από τα 74 δολάρια έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της αναμονής για πτώση των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύθηκαν κατά 0,9% στα 74,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί ακόμα και στα 72,72 δολάρια.

Αμετάβλητη διατήρησε την παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ, μετά τη σημερινή συνεδρίαση των μελών του στη Λουάντα, όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Η απόφαση του καρτέλ επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των αναλυτών. Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια Φεβρουαρίου υποχωρεί 1,21% στα 72,47 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι, είχε ταχθεί υπέρ των πρόσφατων τιμών του πετρελαίου, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη μεταβολής της προσφοράς. Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις άλλων αξιωματούχων του ΟΠΕΚ, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της παραγωγής στα ίδια επίπεδα.

Συνεχίστηκε και σήμερα η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στο 1,4293 δολάρια από το επίπεδο των 1.4338 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4279 δολάρια.

Η υποχώρηση του ευρώ αποδίδεται στην ανησυχία που προκαλεί το ενδεχόμενο η συνεχιζόμενη αστάθεια στις αγορές να αναστρέψει την τάση ανάκαμψης της οικονομίας. Σχετική μελέτη της Βarclays που δημοσιοποιήθηκε σήμερα επαναφέρει το σενάριο της λεγόμενης διπλής βουτιάς (double dip) δηλαδή η οικονομική δραστηριότητα μετά την διαφαινόμενη ανάκαμψη της να οδηγηθεί σε μία νέα φάση ύφεσης. Ωστόσο όπως αναφέρεται στην συγκεκριμένη έκθεση το σενάριο αυτό μέχρι στιγμής οι αγορές δεν το αξιολογούν από τα πλέον πιθανά.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:39 - 23 Δεκ 2009
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.