ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Credit Suisse: Ποντάρετε στον κλάδο των μετάλλων

09:36 - 28 Δεκ 2009 | Εμπορεύματα
Την αγορά μετοχών του κλάδου των μετάλλων συστήνει η Credit Suisse καθώς αναμένει «σημαντική ανάκαμψη» της ζήτησης για μέταλλο από την Κίνα. Η τράπεζα αναμένει η παγκόσμια ζήτηση να αυξηθεί κατά 14% το 2010, υψηλότερα δηλαδή από τις επίσημες προβλέψεις του World Steel Association, που κάνει λόγο για αύξηση 9,6%.

Ο αναλυτής του οίκου Michael Shillaker τονιζει ότι «διατηρούμε την προτίμησή μας για της μεταλλουργικές σε σχέση με τις εταιρείες πρώτων υλών για τις αρχές του 2010, με προτίμηση στην ArcelorMittal και ThyssenKrupp, για τις οποίες βλέπει περιθώρια περαιτέρω ανόδου το 2010.

Ένας σημαντικός λόγος για την αυξημένη ζήτηση είναι η σημαντική αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, μετά την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της οικονομίας, ύψους 586 δις. δολαρίων από την Κίνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Baoshan Steel αύξησε τις τιμές αναφοράς για το χάλυβα με παράδοση από τον Ιανουάριο κατά 8%.

Η Credit Suisse παραμένει “overweight”  για τον κλάδο των ορυχείων και των μεταλλευτικών, βλέποντας ευκαιρίες για όλο το 2010, και κάνει ειδική μνεία για τις προοπτικές της γερμανικής Salzgitter, της Σουηδικής SSAB και της αυστριακής Voestalpine.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αφού κατέγραψαν νέα υψηλά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2008, οι τιμές των μετάλλων υποχώρησαν κατά 50-60% την περίοδο της παγκόσμιας κρίσης. Μετά το Μάρτιο του 2009, οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα καθώς η ζήτηση –κυρίως από την αυτοκινητοβιομηχανία- αυξάνεται διαρκώς. Για παράδειγμα, οι τιμές της πλάκας χάλυβα (hot rolled coil - HR) που βρισκόταν στις 29.500 ρούπιες το τέταρτο τρίμηνο του 2008, βρίσκεται τώρα στις 32,000-35,000 ρουπίες ο τόνος. Αυτό σημαίνει ότι αυξήθηκε κατά 18% με τους αναλυτές να θεωρούν ότι η αύξηση θα συνεχιστεί όσο η ζήτηση αυξάνεται, δεδομένου ότι οι πλάκες αυτές χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία και τα αποθέματα διαρκώς μειώνονται.

Οι τιμές για τα συμβόλαια παράδοσης σιδηρομεταλλευμάτων που αναμένεται να τεθούν σε αναδιαπραγμάτευση του χρόνου, προβλέπεται το 2010 να φτάσουν σε υψηλότερα επίπεδα κατά 10-25% σε σχέση με τα επίπεδα του 2008-2009, όπου βρίσκονταν στα 75 δολ. ο τόνος, ενώ η τιμή του μεταλλουργικού άνθρακα (κόκ) που άγγιζαν πριν ένα χρόνο τα 300 δολ. ο τόνος, έχουν υποχωρήσει φέτος στα 128 δολ. ο τόνος στη σποτ αγορά, οι τιμές κινούνται υψηλότερα.

Κρίσιμος ο ερχόμενος Απρίλιος

Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, οι τιμές μπορεί να δεχθούν πιέσεις την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2010 όταν οι αυξήσεις θα περάσουν στις τιμές των φορτίων, και καθώς θα παρατηρείται μια σχετική υπερ-προσφορά στο Δυτικό κόσμο. Οι ίδιοι αναλυτές αναμένουν αύξηση της κερδοφορίας για τις ινδικές μεταλλευτικές από το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2009-2010 και μετά, καθώς οι τιμές των πρώτων υλών θα αρχίσουν να αυξάνονται.

Καθώς η ζήτηση για μέταλλα έχει βελτιωθεί σημαντικά και τα αποθέματα έχουν αρχίσει να μειώνονται, εταιρίες όπως η Tata Steel Ltd, η όγδοη μεγαλύτερη παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, αναμένεται να δει αύξηση της κερδοφορίας της η οποία επλήγη σημαντικά από τις χαμηλές τιμές, ειδικά στην Ευρώπη, όπου η θυγατρική της Corus είχε κακές επιδόσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Jayant Acharya, διευθυντή πωλήσεων και marketing στην JSW Steel, «Η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών μπορεί να μην έρθει στο τρέχον τρίμηνο, οπότε η καθαρή κερδοφορία αναμένεται να μείνει ανεπηρέαστη, ενώ μόλις περάσουν οι αυξήσεις στις τιμές θα υπάρξει πίεση στα κέρδη, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι θα διατηρήσουμε σταθερά τα περιθώρια κέρδους». Η εταιρία διατήρησε Η JSW Steel διατηρεί μάλιστα το στόχο για ΕΒΙΤDA στα 150 δολάριο.

 Μάνος Ρούσσος
[email protected]

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.