ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οριακές απώλειες για το χρυσό

23:17 - 18 Φεβ 2010 | Εμπορεύματα
Ελαφρώς πτωτικά έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς από τη μία μεριά η είδηση ότι το ΔΝΤ συνεχίζει τις πωλήσεις μέρους των αποθεμάτων του σε χρυσό και από την άλλη μεριά η άνοδος του δολαρίου, δεν άφησαν περιθώρια στους επενδυτές να διευρύνουν τις εντολές αγοράς του μετάλλου που είχαν ξεκινήσει από την αρχή της ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 0,1% στα 1.118,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωσε απώλειες που έφτασαν ακόμα και το 1,6%.

Σε πώληση 191,3 τόνων χρυσού θα προχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μέσω των αγορών και όχι των κεντρικών τραπεζών. Σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές του χρυσού, η αξία της πώλησης θα «αγγίξει» τα 6,19 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής οργανισμός έχει πουλήσει, με βάση το πρόγραμμά του, 212 τόνους χρυσού μέχρι τώρα.

Συνέχισε και σήμερα την ανοδική του πορεία το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς το ευρώ διαπραγματευόταν έναντι του δολαρίου στα 1,3572 δολάρια από το επίπεδο των 1,3616 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3567 δολάρια.

Η ενίσχυση του δολαρίου αποδίδεται στις προσδοκίες των επενδυτών αναφορικά με την στάση που θα τηρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην απόσυρση των εκτάκτων μέτρων στήριξης. Οι αγορές εκτιμούν ότι η Fed θα είναι η πρώτη Κεντρική Τράπεζα που θ΄αποσύρει τα μέτρα που εφαρμόστηκαν διεθνώς για την ενίσχυση της ρευστότητας. Μάλιστα χθες δημοσιοποιήθηκαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed από τα οποία προκύπτει ότι κάποια μέλη προτρέπουν να ξεκινήσει άμεσα η ρευστοποίηση ομολόγων που είχε συγκεντρώσει η Κεντρική Τράπεζα καθ όλη τη διάρκεια της κρίσεως.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.