ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλμα 2,2% σημείωσε το αργό- Πάνω από τα 79 δολάρια

23:36 - 18 Φεβ 2010 | Εμπορεύματα
Νέο άλμα σημείωσε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ανατρέποντας την αρχική νευρικότητα, καθώς η είδηση περί πραξικοπήματος στο Νίγηρα δημιούργησε σοβαρές ανησυχίες για την προμήθεια της αγοράς με πετρέλαιο.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 2,2% στα 79,06 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται εδώ ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 3,1 εκατ. βαρέλια, για την εβδομάδα που έληξε στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς. Τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το diesel, υποχώρησαν κατά 2 εκατ. βαρέλια. Τα διυλιστήρια τέλος αύξησαν την παραγωγική τους δυναμικότητα στο 79,8%.

Στη σύλληψη του προέδρου και όλων των υπουργών του Νίγηρα προχώρησαν στρατιωτικοί, ανατρέποντας το καθεστώτος της χώρας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Στρατιώτες κρατούν τον πρόεδρο σε στρατόπεδο έξω από την πρωτεύουσα και σύμφωνα με πηγές ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών ταγματάρχης Αντάμου Χαρούνα δήλωσε ότι η επιχείρησή του στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ξένων διπλωματών στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, υπάρχουν πολλοί νεκροί.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μία σύνοδος των επικεφαλής στρατιωτικών του πραξικοπήματος», ανέφερε ένας Γάλλος διπλωμάτης και πρόσθεσε ότι «όλα δείχνουν πως οι πραξικοπηματίες έχουν το πάνω χέρι. Είναι παράδοση τα πραξικοπήματα στη χώρα αυτή αλλά δεν φανταζόμασταν ότι θα γινόταν ένα ακόμα τόσο σύντομα».

Ο Νίγηρας μαστίζεται το τελευταίο διάστημα από βαθιά πολιτική κρίση, λόγω και της απόφασης του προέδρου να επεκτείνει τις αρμοδιότητές του.

Συνέχισε και σήμερα την ανοδική του πορεία το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς το ευρώ διαπραγματευόταν έναντι του δολαρίου στα 1,3572 δολάρια από το επίπεδο των 1,3616 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3567 δολάρια.

Η ενίσχυση του δολαρίου αποδίδεται στις προσδοκίες των επενδυτών αναφορικά με την στάση που θα τηρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην απόσυρση των εκτάκτων μέτρων στήριξης. Οι αγορές εκτιμούν ότι η Fed θα είναι η πρώτη Κεντρική Τράπεζα που θ΄αποσύρει τα μέτρα που εφαρμόστηκαν διεθνώς για την ενίσχυση της ρευστότητας. Μάλιστα χθες δημοσιοποιήθηκαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed από τα οποία προκύπτει ότι κάποια μέλη προτρέπουν να ξεκινήσει άμεσα η ρευστοποίηση ομολόγων που είχε συγκεντρώσει η Κεντρική Τράπεζα καθ όλη τη διάρκεια της κρίσεως.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:46 - 18 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.