ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη 9,3% για το Φεβρουάριο το αργό

23:32 - 26 Φεβ 2010 | Εμπορεύματα
Μία ανάσα από τα 80 δολάρια έφτασε και πάλι το αργό στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καταγράφοντας παράλληλα έναν από τους καλύτερους μήνες του τελευταίου έτους. Ο Φεβρουάριος έκλεισε για το πετρέλαιο με κέρδη 9,3%, ενώ δεν ήταν και μικρές οι διακυμάνσεις της τιμής του εξαιτίας των ανισορροπιών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου έκλεισαν με κέρδη 1,9% σήμερα, σταματώντας στα 79,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε αγγίξει ακόμα και στα 80,40 δολάρια. σε επίπεδο εβδομάδας το αργό υποχώρησε κατά 0,5%.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου πιθανόν θα επαναληφθούν με την επιτάχυνση εκ νέου του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, όπως προειδοποίησαν περίπου 80 ειδικοί του κλάδου σε διήμερο συνέδριο που διεξήχθη στο Τόκιο υπό την αιγίδα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).

Προς επίρρωση της προειδοποίησης των ειδικών, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού σημείωσε σήμερα κέρδη 1,55 δολαρίων το βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", αγγίζοντας τα 79,72 δολάρια μετά την ανακοίνωση της αναθεώρησης προς τα άνω, στο 5,9%, του ρυθμού με τον οποίο "έτρεξε" το τελευταίο τρίμηνο του 2009 η αμερικανική οικονομία.

"Η μεταβλητότητα των τιμών μετριάστηκε μετά από το ``τρενάκι του λούνα παρκ`` που είχαμε το 2007 και το 2008", υπενθύμισε ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA Νομπούο Τανάκα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι "η αγορά ενδέχεται να χαρακτηριστεί και πάλι από μεγάλη μεταβλητότητα των τιμών από τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία τεθεί εκ νέου σε τροχιά ανάκαμψης και υπάρξει και πάλι στενότητα στην προσφορά πετρελαίου". Το μόνο σίγουρο είναι ότι "η εποχή της φθηνής ενέργειας έχει περάσει ανεπιστρεπτί", τόνισε ο κ. Τανάκα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διεύθυνσης Βιομηχανίας και Αγορών Πετρελαίου στην IEA Ντέιβιντ Φάιφ αναγνώρισε πως "η μεταβλητότητα είναι εγγενές χαρακτηριστικό της αγοράς, αναπόφευκτο χαρακτηριστικό του κλάδου. Θα μπορούσε, ωστόσο, να ελαχιστοποιηθεί στην περίπτωση που ήταν πιο σαφείς οι μελλοντικές προοπτικές, αν η ορατότητα στην αγορά ήταν καλύτερη. Η διαμόρφωση των τιμών είναι πολύπλοκο φαινόμενο. Χρειαζόμαστε περισσότερα και καλύτερα δεδομένα".

Το Μάρτιο αναμένεται η δημοσιοποίηση των προτάσεων ομάδας ειδικών που αυτή την περίοδο, κατά παραγγελία του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας, εργάζεται για τη συγκεκριμενοποίηση των τρόπων βελτίωσης της διαφάνειας στην αγορά πετρελαίου και του διαλόγου μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.

Προς το παρόν, σε μια συγκυρία κάμψης της ζήτησης λόγω της οικονομικής ύφεσης, η παραγωγική δυναμικότητα και η δυναμικότητα διύλισης σε συνδυασμό με τα πλεονάζοντα παγκόσμια διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα καυσίμων έχουν οδηγήσει σε σταθεροποίηση των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Για τον αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή και επικεφαλής οικονομολόγο του Centre for Global Energy Studies Λεωνίδα Δρόλλα η μεταβλητότητα των τιμών του βαρελιού θα γίνει μεγαλύτερη μέσα στους επόμενους μήνες, εντός εύρους μεταξύ 50 και 70 δολαρίων το βαρέλι. Εκτιμά επίσης ότι ενδέχεται να υπερβεί τα 100 δολάρια, καθώς θα πλησιάζει το τρίτο τρίμηνο του 2011 αν επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

"Δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε στα 147 δολάρια το βαρέλι, ούτε ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν κάτω από τα 50 δολάρια", είπε ο κ. Δρόλλας, προβαίνοντας παράλληλα στην εκτίμηση ότι μια τιμή μεταξύ 72 και 74 δολαρίων είναι η βέλτιστη προς το παρόν για τους μεγάλους παραγωγούς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.