ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτωτικά κινήθηκε το αργό

22:44 - 19 Μαϊ 2010 | Εμπορεύματα
Ούτε και σήμερα κατάφερε να κερδίσει έδαφος το αργό, παρόλο που βρέθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος, κλείνοντας με νέα πτώση. Οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης φαίνεται να έχουν γερές βάσεις, πλήττοντας τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού».
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου, υποχώρησαν κατά 22 cents, ή 0,3% στα 72,48 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου κέρδισαν 66 cents, ή 0,5% στα 69,87 δολάρια το βαρέλι.

Από τον ΟΠΕΚ δεν αντιμετωπίζεται τώρα ενδεχόμενο της σύγκλησης έκτακτης συνόδου του, για να ρυθμιστεί το θέμα της πτωτικής τιμής του προϊόντος, βεβαιώθηκε σήμερα ταυτοχρόνως από τους υπουργούς Ενέργειας της Λιβύης και της Αλγερίας, κ.κ. Σούκρι Γάνεμ και Σακίμπ Χαλίλ αντιστοίχως.

Οι δύο αξιωματούχοι συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι "μία σύνοδος του ΟΠΕΚ" πριν από την προγραμματισμένη της 15ης Οκτωβρίου, "δεν χρειάζεται", αποδεχόμενοι πάντως πως "ανησυχούν" γιά "την τωρινή κατάσταση στις διεθνείς αγορές του προϊόντος".

Θα πρέπει εν προκειμένω να σημειωθεί ότι σε δύο "κατευθυντήριες" αγορές του προϊόντος, όπως είναι η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου, άμεση παράδοση, υποχώρησε το τελευταίο 35ήμερο 17 δολάρια στην πρώτη και 12 δολάρια στη δεύτερη, λόγω των διάχυτων ανησυχιών "πού ακριβώς θα καταλήξει αυτή η κρίση της υπερχρέωσης κρατών της ευρωζώνης".

Συνομολογείται ότι η παρούσα κρίση προοιωνίζεται μειωμένη κατανάλωση πετρελαίου τον χειμώνα του '10-'11. Ευελπιστείται όμως από τον ΟΠΕΚ ότι η κρίση θα ξεπεραστεί και η κατανάλωση του προϊόντος θα καταστεί εκ νέου ανοδική.

Τώρα, η τιμή "πιέζεται" πολύ προς το επίπεδο των 75-73 δολαρίων το βαρέλι 159 λίτρων άμεση παράδοση, με τάση περαιτέρω καθοδική.

Προς το παρόν, ο ΟΠΕΚ κρίνει "δίκαιο" αυτό το επίπεδο τιμής.

"Πρέπει εμείς πρώτοι να μειώσουμε το επίπεδο της παραγωγής μας", ανέδειξε ο κ. Σούκρι, αναφερόμενος σαφώς στην πρακτική των μεγάλων αποκλίσεων από τα προσυμφωνημένα μερίδια αγοράς των 11 κρατών του ΟΠΕΚ(μείον το Ιράκ). "Τώρα η τιμή δεν ρυθμίζεται από τις παραμέτρους της αγοράς μας, αλλά περισσότερο από τις αβεβαιότητες" που πλανώνται στις αγορές αυτές, συμπλήρωσε από την πλευρά του ο κ. Χαλίλ.

-Ο ΟΠΕΚ έχει από τα μέλη του συμφωνηθεί, να παράγονται απ αυτά ημερήσια 24,84 εκατομ.βαρέλια αργού πετρελαίου... Στην πράξη, όμως, ο ΟΠΕΚ παράγει και διαθέτει καθημερινά περίπου δύο εκατομμύρια βαρέλια περισσότερα, που εν πολλοίς "αποθηκεύονται" από τους δυτικούς καταναλωτές, κάτι που "ρίχνει" την τιμή του προϊόντος. Η ικανότητα της έγκαιρης διύλισης των ποσοτήτων πετρελαίου της κάθε αγοράς είναι μία άλλη παράμετρος διαμόρφωσης της τιμής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.