ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οριακές διακυμάνσεις για το αργό - “Απογειώνεται” το brent

23:45 - 02 Φεβ 2011 | Εμπορεύματα
Σχεδόν σταθεροποιητικά έκλεισε σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, με τους επενδυτές, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες, να διατηρούν στάση αναμονής απέναντι στις εξελίξεις στην Αίγυπτο.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου του αργού έκλεισαν μόλις στο +0,1%, ή αλλιώς 9 cents παραμένοντας στα 90,86 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, σήμερα η τιμή του αργού τύπου brent άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 μηνών μετά τη δήλωση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μπουμπάρακ ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί πριν από τη διεξαγωγή εκλογών τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας την οργή εκατοντάδων χιλιάδων Καϊρωτών που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ ζητώντας το άμεσο τέλος του καθεστώτος του. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, δια στόματος του επικεφαλής οικονομολόγου της αυτή τη φορά, εκτίμησε και πάλι ότι δεν υφίσταται «πραγματικός» κίνδυνος διακοπής της ροής πετρελαίου από τη Διώρυγα του Σουέζ. Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP διαπιστώνει ότι οι ενδείξεις για αύξηση της ζήτησης συνιστούν σοβαρότερο λόγο για επερχόμενη άνοδο των τιμών του πετρελαίου από ό,τι οι ανησυχίες για διάχυση στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Μέσης Ανατολής των αναταραχών στην Αίγυπτο.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου του αργού τύπου μπρεντ άγγιξε προσωρινά τα 102,36 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει αργά το απόγευμα στα 101,49 δολάρια στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου. Η αγορά αγνόησε τα εβδομαδιαία στοιχεία του American Petroleum Institute που έδειξαν άνοδο των διαθέσιμων, εμπορικών αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ κατά 3,6 εκατομμύρια βαρέλια. Η σχετική εκτίμηση αναλυτών που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ κάνει λόγο για το ότι τα αντίστοιχα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα η Energy Information Administration, η στατιστική υπηρεσία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ θα δείξουν άνοδο κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ίδια περίοδο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg από τη Μόσχα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ είπε ότι δεν βλέπει «πραγματικό» κίνδυνο διακοπής της ροής του πετρελαίου από τη Διώρυγα του Σουέζ. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, από τη Διώρυγα και τον παρακείμενο πετρελαιαγωγό Σούμεντ διέρχεται καθημερινά το περίπου 2,5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη εκτίναξη της τιμής του αργού, ο κ. Μπιρόλ είπε ότι «ελπίζουμε να δούμε την αγορά να ηρεμεί γιατί αυτά δεν είναι καλά νέα για κανέναν στην αγορά. Τους καταναλωτές, τους παραγωγούς, τον οποιονδήποτε. Αυτές οι υψηλές τιμές δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Όλοι μας πρέπει να εργαστούμε για να ηρεμήσουμε τις αγορές».

Εκτίμησε, παράλληλα, ότι «για την ώρα, η Αίγυπτος και η Βόρεια Αφρική θα παραμείνουν ζήτημα κλειδί για τις αγορές πετρελαίου».

Περισσότερο ανησυχητικές για την μελλοντική πορεία των τιμών του πετρελαίου θεωρεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP τις ενδείξεις για αυξημένη ζήτηση.

Στην τηλεόραση Reuters, ο Κρίστοφ Ρυλ μίλησε για «σύμπτωση δύο διαφορετικών πραγμάτων. Το ένα είναι η Αίγυπτος και το πώς επηρεάζει τις αποφάσεις των επενδυτών. Αλλά υπάρχει επίσης και στενότητα σε επίπεδο θεμελιωδών δεδομένων προσφοράς και ζήτησης και αυτό είναι, στην πραγματικότητα, πιο σημαντικό».

Ανέφερε στοιχεία τα οποία έδειξαν «μαζική άντληση» ποσοτήτων αργού από τα διαθέσιμα, εμπορικά αποθέματα τον Δεκέμβριο ως ένδειξη αυξημένης ζήτησης και είπε ότι τους προηγούμενους μήνες αυτό δεν γινόταν αντιληπτό λόγω των μεγάλων ποσοτήτων αργού που παρέμενε σε δεξαμενόπλοια τα οποία δεν ελλιμενίζονταν.

«Αν η ζήτηση συνεχίσει να είναι τόσο ισχυρή και η παραγωγή δεν αυξηθεί, οι τιμές το καλοκαίρι θα ωθηθούν σε υψηλότερα επίπεδα», είπε ο Ρυλ. "Συνεπώς, το μόνο ερώτημα είναι πόσο θα αυξήσει την προσφορά ο ΟΠΕΚ», κατέληξε, εκφράζοντας την ελπίδα να λειτουργήσει η συνέχιση της αβεβαιότητας γύρω από τη Μέση Ανατολή και τις πολιτικές εντάσεις ως προτροπή για τον ΟΠΕΚ να κινηθεί για να ηρεμήσει τις αγορές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.