ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Xρυσός ή Πλατίνα: Ποιό από τα δύο θα πιάσει τα 2.000 δολ.;

01:02 - 01 Φεβ 2013 | Εμπορεύματα
Xρυσός ή Πλατίνα: Ποιό από τα δύο θα πιάσει τα 2.000 δολ.;
Η μάχη του χρυσού με την πλατίνα τον τελευταίο μήνα, γίνεται στήθος με στήθος, και το πιο καυτό θέμα στις αγορές εμπορευμάτων σήμερα είναι ποιό από τα δύο πολύτιμα μέταλλα θα κερδίσει την κούρσα για τα 2.000 δολάρια...
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η πλατίνα, η οποία χρησιμοποιείται ως βιομηχανική πρώτη ύλη καθώς και στην κατασκευή κοσμημάτων, έχει το πλεονέκτημα σε σχέση με το «ασφαλές καταφύγιο» του χρυσού.

Οι διαταραχές παραγωγής σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της παγκόσμιας παραγωγής αυτοκινήτων θα οδηγήσει την πλατίνα, που χρησιμοποιείται ευρέως στους καταλύτες για τα οχήματα, στο επίπεδο-κλειδί πριν από το χρυσό.

Το κλείσιμο των ορυχείων στη Νότια Αφρική, την μεγαλύτερη παραγωγό του μετάλλου στον κόσμο, έχει οδηγήσει σε περιορισμούς της προσφοράς. Η αύξηση του κόστους εργασίας και της ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν περιορίσει τα περιθώρια των παραγωγών, με αποτέλεσμα την παύση των εργασιών σε διάφορα ορυχεία.

 

 

Μέσα στον Ιανουάριο, η Anglo American Platinum, ο μεγαλύτερος παραγωγός του μετάλλου, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις εργασίες στο ορυχείο τεσσάρων αξόνων στην περιοχή Rustenburg της Νότιας Αφρικής, μειώνοντας την ετήσια παραγωγή κατά 400.000 ουγκιές - ή περίπου 7% της παγκόσμιας παραγωγής. Μετά από την ανακοίνωση, η πλατίνα αυξήθηκε στα 1.704 δολάρια η ουγγιά, ωστόσο, έκτοτε έχει πέσει στα 1.674 δολάρια.

«Είμαι αισιόδοξος για την πλατίνα - νομίζω ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να βρεθεί στο επίπεδο των 1.900 και 2.000 δολαρίων, όπως και ο χρυσός, αλλά νομίζω ότι πλατίνα θα φτάσει εκεί πρώτη», σημειώνει ο Sean Hyman, εκδότης του Ultimate Wealth Report, μηνιαίο περιοδικό για τις τάσεις της αγοράς.

O Hyman βλέπει την πλατίνα θα ανέλθει στα 2.000 δολάρια η ουγγιά - περίπου 20% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα - μέσα στους επόμενους 6 έως 9 μήνες. Την τελευταία φορά που άγγιξε αυτό το επίπεδο ήταν τον Ιούλιο του 2008.

Ο Eugen Weinber, επικεφαλής των εμπορευμάτων στην Commerzbank, συμφωνεί ότι η πλατίνα θα κερδίσει την κούρσα για τα 2.000 δολάρια, και προσθέτει ότι η διαταραχή της παραγωγής στη Νότια Αφρική δεν έχει πλήρως προεξοφληθεί, και αναμένει να δει κλείσιμο και άλλων ορυχείων στο επόμενο διάστημα.

Καθώς η παραγωγή αυτοκινήτων ανακάμπτει μαζί με την ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης, η ζήτηση για την πλατίνα θα αυξηθεί επίησς.

«Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει και ειδικά καθώς η οικονομία της Κίνας έχει αρχίσει να βελτιώνεται, θα δούμε μεγαλύτερη ζήτηση για αυτοκίνητα, η οποία θα αυξήσει τη ζήτηση για την πλατίνα, ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Hyman.

 

ΗΠΑ

Η αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, στις ΗΠΑ, αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος. Οι νέες άδειες κυκλοφορίας οχημάτων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 900.000 σε 15,3 εκατ. ευρώ το 2013, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Polk.

H Capital Economics, ωστόσο, διαφωνεί ότι οι τιμές πλατίνας θα διατηρήσουν τα κέρδη πάνω από τα 1.700 δολάρια, επικαλούμενη την αδυναμία της ζήτησης από την Ευρώπη - τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για το μέταλλο - λόγω της χλιαρής ανάπτυξης της περιοχής.

Όπως προσθέτει, αν δεν διατηρηθεί η πλατίνα γύρω κοντά στα 1.700 δολάρια, αυτό θα αποτρέψει την περαιτέρω σημαντική μείωση της παραγωγής του τρέχοντος έτους, περιορίζοντας έτσι την περαιτέρω αύξηση των τιμών.

 

 

To Outlook του χρυσού

Για το χρυσό, ο Weinber εκτιμά πως η αύξηση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου έχει "αναβληθεί", αλλά δεν έχει "εγκαταληφθεί".

Ο χρυσός πάλεψε για να σπάσει το επίπεδο-αντίστασης των 1800 δολαρίων το περασμένο έτος, πλησιάζοντας μόνο τα 1.794 δολάρια τον Οκτώβριο.

Αυτή τη στιγμή, η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια δεν είναι αρκετά έντονα, και ο πληθωρισμός δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο, προσθέτει ο Weinber και τονίζει ότι το «κερδοσκοπικό» ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο έχει εξασθενήσει.

Ωστόσο, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις θα γίνουν πιο ορατές στο δεύτερο εξάμηνο, θα στηρίξουν τις τιμές του χρυσού, οι οποίες θα μπορούσαν να χτυπήσουν τα 2.000 δολαάρια κατά το τέταρτο τρίμηνο ή τις αρχές του 2014, συμπληρώνει ο αναλυτής.

 

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 04:24 - 01 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.