ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ιστορικό κραχ στον χρυσό έχει συνέχεια

23:02 - 15 Απρ 2013 | Εμπορεύματα
Το ιστορικό κραχ στον χρυσό έχει συνέχεια
Πανικός σορταρίσματος από τα hedge funds, μεγάλο ξεφόρτωμα των long θέσεων από τoυς επενδυτές…

Ο Dennis Gartman, στην… βίβλο της Wall Street, το γνωστό Gartman Letter, γράφει χαρακτηριστικά : «στις τέσσερις δεκαετίες trading στο χρυσό, δεν έχω δει ποτέ ένα τέτοιο κραχ».

 

Οι βαριές απώλειες του χρυσού επιταχύνθηκαν τη Δευτέρα, με πτώση στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2011, με τους επενδυτές να μειώνουν την έκθεσή τους σε εμπορεύματα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καθώς τα κινεζικά στοιχεία σηματοδότησαν μια οπισθοδρόμηση για την παγκόσμια οικονομία.

 

Το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε σε περαιτέρω bear έδαφος, με πτώση κατά περισσότερο από 30 δολάρια μέσα σε λίγα λεπτά. Οι απώλειες διευρύνθηκαν σε περισσότερο από 6%, καθώς οι τιμές έσπασαν την υποστήριξη των 1.400 δολαρίων ανά ουγγιά, μετά την βουτιά 5,3% την Παρασκευή.

 

Ο χρυσός, ο οποίος ήταν εδώ και καιρό υπό πίεση λόγω μιας ποικιλίας παραγόντων, όπως την προτεινόμενη πώληση των κυπριακών αποθεμάτων χρυσού, μπήκε και αυτός στο μεγάλο γκρουπ των εμπορευμάτων και των μετοχών που χτυπήθηκαν μετά τα αδύναμα κινεζικά στοιχείατα οποία προστέθηκαν στα απογοητευτικά στοιχεία των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

 

Μπαίνουμε σε μια φάση της επιπλέον ρευστοποιήσεων των long θέσεων των επενδυτών των ETFs και short-selling από τα hedge funds, η οποία θα συνεχιστεί και στο άμεσο μέλλον, τονίζει ο senior διαχειριστής της Saxo Bank, Ole Hansen.

 

Αυτό που βλέπουμε τώρα στο χρυσό είναι πωλήσεις πανικού, οι οποίες ίσως προκλήθηκαν από την Fed,  η οποία έδωσε το μήνυμα ότι υπάρχει μια δυνατότητα για τη μείωση του QE (ποσοτική χαλάρωση), και αυτό αφαίρεσε την εμπιστοσύνη στο χρυσό, τονίζει ο Dominic Schnider, αναλυτής της UBS Wealth Management. O κόσμος γνωρίζει ότι ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχει πληθωρισμός είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να βγει από το μέταλλο, όπως προσθέτει.

 

Την περασμένη εβδομάδαα, η Goldman Sachs «φωναζε»: «Πουλήστε το χρυσό τώρα!» και τόνιζε πως κλείνει τις long θέσεις που από τον Οκτώβριο του 2010 τηρούσε στο χρυσό, συμβουλεύοντας τους πελάτες της να σορτάρουν το πολύτιμο μέταλλο.

 

Η τεχνική αναλύτρια της Societe Generale, Stephanie Aymes, προειδοποιεί πως ο χρυσόςπρόκειται να συνεχίσει το κραχ και θα βρεθεί στα 1265 δολάρια η ουγκιά μέσα σους επόμενους τρεις μήνες

 

Η Citi σε νεά έκθεσή της, κηρύσσει το τέλος του σούπερ κύκλου των εμπορευμάτων και υποβαθμίζει τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου των εξόρυξης.

 

Όπως σημειώνει, αναμένει το 2013 να είναι το έτος κατά το οποίο θα σημειωθεί το τέλος της χρυσής εποχής των εμπορευμάτων,εγκαινιάζοντας μια νέα δεκαετία ευκαιριών με βάση την πορεία μεμονωμένων βασικών εμπορευμάτων μεταξύ τους και σε σχέση με τις μετοχές ή τα νομίσματα.

 

Οι τιμές των προβλέψεων των βασικών μετάλλων- κλειδιά όπως το αλουμίνιο, ο χαλκός και το νικέλιο, έχουν κοπεί μεταξύ 5-10% για το 2013 και μεταξύ 8-13% για το 2014. Η τιμή του χρυσού έχει δει τη μεγαλύτερη αλλαγή με μια μείωση της τάξης του 13% για τα επόμενα τρία χρόνια, καταλήγει η Citi.

 

Διαβάστε επίσης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:26 - 16 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.