ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Μαύρη" πρόβλεψη OPEC: Σε χαμηλό 12 ετών η ζήτηση για πετρέλαιο το 2015

15:55 - 10 Δεκ 2014 | Εμπορεύματα
"Μαύρη" πρόβλεψη OPEC: Σε χαμηλό 12 ετών η ζήτηση για πετρέλαιο το 2015
Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών μείωσε τις προβλέψεις του για τις ποσότητες πετρελαίου που θα χρειαστεί να παράσχει το 2015, φτάνοντάς τες σε χαμηλό δώδεκα ετών, εν μέσω της αυξανόμενης προσφοράς του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου και τις μειωμένες εκτιμήσεις για τη μελλοντική παγκόσμια κατανάλωση. Στο ίδιο μήκος κύματος, η επενδυτική τράπεζα Deutsche Bank προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλά τον επόμενο χρόνο και υποβαθμίζει κάθετα τις προβλέψεις για τις τιμές τόσο της αμερικανικής ποικιλίας αργού WTI όσο και του βρετανικού Brent.

Στην τελευταία του μηνιαία έκθεση, ο Οργανισμός αναφέρει ότι η παραγωγή του υποχώρησε κατά 390.100 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στα 30,05 εκατ. βαρέλια την ημέρα το Νοέμβριο, αριθμός δηλαδή που είναι ελαφρώς υψηλότερος από το ανώτατο όριο των 30 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Εν τω μεταξύ, ο OPEC εκτιμά ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο του θα υποχωρήσει στα 28,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με 29,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός αποφάσισε τον Νοέμβριο να διατηρήσει αμετάβλητη την ποσότητα της παραγωγής του, παρά τις διαφωνίες ορισμένων κρατών-μελών του που επιθυμούσαν μείωση της παραγωγής για να μειωθούν οι πιέσεις στις τιμές.

Τι προβλέπει η Deutsche Bank

Στα πλαίσια αυτά, η Deutsche Bank προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλά τον επόμενο χρόνο. Έτσι, υποβαθμίζει τις προβλέψεις για τη μέση τιμή της αμερικανικής ποικιλίας αργού WTI και του βρετανικού Brent.

«Καθώς ο OPEC (δηλαδή η Σαουδική Αραβία) αποφάσισε να αφήσει την τιμή να καθορίσει τις τιμές, οι προοπτικές για την αγορά αργού είναι δύσκολες», σχολιάζουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Η Deutsche Bank τονίζει επίσης ότι οι εταιρίες θα πρέπει να κάνουν βαθύτερες περικοπές στις επενδύσεις στα επόμενα χρόνια μέχρι το 2017, αν οι τιμές παραμείνουν κοντά στα $70 ανά βαρέλι.

Ωστόσο, η τράπεζα αναβάθμισε την σύσταση για την μετοχή της ΒP PLC σε buy από hold, σχολιάζοντας ότι έχει «μεγάλα περιθώρια ανόδου» το 2015.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:01 - 10 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.