ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσωρινή η μικρή ανάκαμψη του πετρελαίου - Νέα "βουτιά" για το "μαύρο χρυσό"

20:48 - 15 Δεκ 2014 | Εμπορεύματα
Προσωρινή η μικρή ανάκαμψη του πετρελαίου - Νέα "βουτιά" για το "μαύρο χρυσό"
Νέα πτώση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, έπειτα από μια αδύναμη προσπάθεια ανάκαμψης, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την απροθυμία του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) να παρέμβει για να αναχαιτίσει την ελεύθερη πτώση των τιμών.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου έχασε 1,90 δολ. ή 3,3% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 55,91 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2009.  Το αργό τύπου Brent Ιανουαρίου έχασε 79 cents ή 1,2% στα 61,06 δολ. το βαρέλι στο ICE futures του Λονδίνου.

 

Σύμφωνα με αναλυτές, οι τιμές ανέκαμψαν μερικώς σήμερα λόγω κερδοσκοπικών αγορών, έπειτα από την είδηση ότι το σαββατοκύριακο η Λιβύη έκλεισε τους δύο μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς της λόγω των συγκρούσεων αντίπαλων ένοπλων ομάδων.


Ωστόσο, η ανοδική αυτή κίνηση απόδείχτηκε βραχύβια, με την ανησυχία για την υπερπροσφορά στην αγορά εν μέσω αδύναμης ζήτησης να υπερτερεί.


Από την πλευρά του ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Suhail Al-Mazrouei δήλωσε ότι ο OPEC θα τηρήσει την απόφαση του ακόμα και αν οι τιμές υποχωρήσουν στα 40 δολ. το βαρέλι και θα περιμένει τουλάχιστον τρεις μήνες πριν αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο μιας έκτακτης συνεδρίασης.


«Δεν θα αλλάξουμε γνώμη επειδή οι τιμές πήγαν στα 60 δολ. ή στα 40 δολ.», δήλωσε ο Al-Mazrouei, μιλώντας στο Bloomberg την Κυριακή.


«Ο OPEC αναζήτησε ένα επίπεδο τιμής που να είναι κατάλληλο και ικανοποιητικό και για τους καταναλωτές και για τους παραγωγούς», τόνισε ο al-Badri, προσθέτοντας ότι η απόφαση που έλαβε ο οργανισμός το Νοέμβριο, ώστε να διατηρηθεί αμετάβλητη η παραγωγή πετρελαίου των χωρών-μελών του στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως, «δεν στρέφεται εναντίον» οποιουδήποτε.


«Κάποιοι λένε ότι αυτή η απόφαση στόχευε τις ΗΠΑ και το σχιστολιθικό αέριο. Όλο αυτό είναι λάθος. Κάποιοι λένε επίσης ότι στόχευε το Ιράν. Και τη Ρωσία. Αυτό είναι επίσης λάθος» επεσήμανε ο γ.γ. του OPEC.

 

Διαβάστε σχετικά: Τα θεμελιώδη δεν δικαιολογούν τη δραματική πτώση στο πετρέλαιο, είπε ο γ.γ. του OPEC

Τελευταία τροποποίηση στις 00:10 - 16 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.