ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

HSBC: Ανάκαμψη του χρυσού στο τέλος του έτους

12:09 - 17 Αυγ 2015 | Εμπορεύματα
HSBC: Ανάκαμψη του χρυσού στο τέλος του έτους
Αυξημένες έως και 10% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα (1.114 δολάρια η ουγκιά την Παρασκευή) εκτιμά η HSBC πως θα κλείσουν το έτος οι τιμές του χρυσού.

Σύμφωνα με την τράπεζα, υπάρχουν πέντε λόγοι για τους οποίους πιστεύει ότι οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να ανακάμψουν στα 1.200 δολάρια η ουγκιά και στα 1.225 δολάρια προς το τέλος του έτους:

1. Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από την Fed έχει ήδη προεξοφληθεί: Καθώς η μεταβολή στην πολιτική της Federal Reserve αναμένεται από το 2013, ορισμένες από τις υποχωρήσεις στις τιμές του χρυσού που βασίζονται στην αύξηση των επιτοκίων έχουν ήδη συμβεί, σύμφωνα με την τράπεζα. Έτσι, η αντίδραση του χρυσού στην αύξηση των επιτοκίων –όποτε τελικά συμβεί- μπορεί να μην είναι τόσο αρνητική όσο φοβούνται ορισμένοι.

2. Οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών του χρυσού: Η ιστορία υποδηλώνει πως το αμερικανική δολάριο τείνει να αποδυναμώνεται μετά από αυξήσεις επιτοκίων της Fed, κάτι που αποτελεί καλό νέο για τον χρυσό, καθώς η σχέση τιμής χρυσού-δολαρίου είναι αντιστρόφως ανάλογη. Ένας από τους λόγους για την σχέση αυτή είναι πως το πιο αδύναμο δολάριο καθιστά λιγότερο ακριβό τον χρυσό σε άλλα νομίσματα, αυξάνοντας έτσι την ελκυστικότητα του μετάλλου.

3. Υπάρχει προοπτική για ράλι κάλυψης βραχυπρόθεσμων θέσεων: Οι θέσεις short στον χρυσό ιστορικά είναι υψηλές, ενώ οι θέσεις long, αν και υψηλές, δεν αποτελούν κάτι το αξιοσημείωτο ιστορικά. Έτσι, η αγορά είναι ανοικτή σε ένα έντονο ράλι κάλυψης βραχυπρόθεσμων θέσεων αν το επενδυτικό κλίμα αντιστραφεί, σύμφωνα με την HSBC. Στις 7 Ιουλίου οι μεικτές θέσεις short στον Comex άγγιξαν ιστορικό υψηλό και παραμένουν κοντά σε αυτό το επίπεδο, ενώ οι μεικτές θέσεις long βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2009.

4. Οι χαμηλές τιμές θα δώσουν ώθηση στη ζήτηση: Αν και οι καταναλωτές στις αναδυόμενες αγορές μέχρι τώρα δεν έχουν αντιδράσει στην πτώση των τιμών με αυξημένες αγορές, ωστόσο οι χαμηλές τιμές στο τέλος θα πυροδοτήσουν μια αυξημένη ζήτηση, σύμφωνα με την τράπεζα.

5. Οι αγορές χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες θα παραμένουν υποστηρικτικές: Τα υψηλότερα αποθέματα χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας αποτελούν αισιόδοξο στοιχείο για την αγορά μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την HSBC. Η τράπεζα αποκάλυψε πρόσφατα πως τα αποθέματά της ανέρχονταν στο τέλος Ιουνίου στους 1.658 τόνους, 57% περισσότερο απ' όσο κατά το ίδιο διάστημα του 2009. «Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είναι μια σημαντική κεντρική τράπεζα με σημαντική επιρροή. Το γεγονός και μόνο πως συγκέντρωσε χρυσό μπορεί να οδηγήσει και άλλες κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς χρυσού», σημειώνει η HSBC. «Επίσης, πολλές κεντρικές τράπεζες διαθέτουν αρκετά χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων χρυσού σε σχέση με τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος, κάτι που αφήνει περιθώριο για περαιτέρω συγκέντρωση κίτρινου μετάλλου».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.