ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Τα μέταλλα θα υποχωρούν όσο ανακάμπτει το πετρέλαιο

11:25 - 09 Φεβ 2016 | Εμπορεύματα
Goldman Sachs: Τα μέταλλα θα υποχωρούν όσο ανακάμπτει το πετρέλαιο
Μπορεί οι τιμές των μετάλλων να έχουν υπεραποδώσει έναντι του πετρελαίου τους τελευταίους 20 μήνες, ωστόσο αυτό είναι απίθανο να συνεχιστεί, με τα μέταλλα να είναι έτοιμα να συνεχίσουν να υποχωρούν ενώ το αργό πετρέλαιο ανακάμπτει, επισημαίνει η Goldman Sachs.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η ανάπτυξη της ζήτησης για μέταλλα πιθανόν να μείνει μειωμένη, διότι ο κλάδος ήταν περισσότερο εκτεθειμένος στην επιβράδυνση της «παλιάς οικονομίας» της Κίνας, που καθοδηγούνταν από τις επενδύσεις.
Η Goldman Sachs προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει ανάκαμψη της ζήτησης για μέταλλα από την Κίνα το 2016 και μάλιστα, εκτιμά ότι η στροφή της Κίνας από τις επενδύσεις υψηλής έντασης μετάλλων είναι πιθανώς μόνιμη.
Η αμερικανική τράπεζα είναι περισσότερο bearish για τον χαλκό, εκτιμώντας ότι η τιμή του θα υποχωρήσει κατά 14% τους επόμενους 12 μήνες, στις 4.000 δολ. ο τόνος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της για 4.500 δολ. ο τόνος.
«Συνολικά, εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης για χαλκό θα επιβραδύνει στο 0,5% το 2016, πολύ κάτω από την τάση για 2,5% και κάτω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας για σχεδόν 2%», σημειώνει. Παράλληλα, η Goldman Sachs αναμένει ότι το πλεόνασμα προσφοράς χαλκού θα αυξηθεί, ενώ δεν αναμένει να υπάρξει ισορροπία στην αγορά μέχρι το 2020.
Όσον αφορά το αλουμίνιο, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η τιμή του θα διαμορφωθεί στα 1.350 δολ. ο τόνος σε 12μηνη βάση, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1.550 δολ. ο τόνος. «Η αγορά αλουμινίου συνεχίζει, κατά την άποψή μας, να αντιμετωπίζει περισσότερο bearish σοκ εδώ και μια γενιά και ίσως και στην ιστορία του», σημειώνει και προσθέτει ότι η ανάπτυξη της ζήτησης είναι πολύ κάτω της τάσης και η προσφορά –ειδικά η κινεζική προσφορά– υπήρξε ανθεκτική, παρά την πτώση των τιμών».
Για τον χρυσό, η Goldman παραμένει επίσης bearish, εν μέσω προσδοκιών για υψηλότερα πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ το 2016 και το 2017. Προβλέπει ότι ο Comex χρυσός θα διαμορφωθεί στα 1.000 δολάρια η ουγγιά μέχρι το τέλος του 2016.
Η τράπεζα, όμως, είναι πιο θετική για τον ψευδάργυρο, εκτιμώντας αύξηση 7% σε τρεις μήνες, στα 1.800 δολ. ο τόνος, αν και μειώνει τις εκτιμήσεις της για το 12μηνο στα 1.700 δολ. ο τόνος από 1.800 προηγουμένως.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.