ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς βλέπουν οι Financial Times το μέλλον του πετρελαίου

10:02 - 25 Απρ 2016 | Εμπορεύματα
Πώς βλέπουν οι Financial Times το μέλλον του πετρελαίου
Στις ερωτήσεις αναγνωστών για το παρόν και το μέλλον του πετρελαίου και κυρίως την πορεία των τιμών απαντά παρουσιάζοντας πίνακες και γραφήματα ο συντάκτης των Financial Times για την ενέργεια Ed Crooks.

Εξηγεί ότι οι μειωμένες τιμές μεταφράζονται σε σημαντικό όφελος για τους καταναλωτές, αλλά αυτό προς ώρας δεν έχει βοηθήσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας όσο πολλοί θα περίμεναν. Ο λόγος είναι ότι από την άλλη πλευρά οι χώρες-παραγωγοί αλλά και οι εταιρείες του κλάδου μειώνουν επενδύσεις ενώ οι ίδιοι οι καταναλωτές στον δυτικό κόσμο έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους και αποταμιεύουν περισσότερο ως αποτέλεσμα των απόνερων της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της αβεβαιότητας.

Πολλοί πιστεύουν ότι η παρούσα κρίση θα οδηγήσει στο τέλος του ΟΠΕΚ που κατέχει σήμερα περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής. Σημειώνει ότι ο περιορισμός του μεριδίου του (απόρροια της αύξησης της παραγωγής σε χώρες μη μέλη, όπως στις ΗΠΑ) έχει εκ των πραγμάτων μειώσει τις δυνατότητες παρέμβασής του ωστόσο αυτές παραμένουν σημαντικές. Μπορεί να πιέσει προς μια κατεύθυνση, αλλά δεν μπορεί να κινηθεί επ’ αόριστο κόντρα το ρεύμα που δημιουργούν τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς.

Ένα ακόμα κρίσιμο ερώτημα είναι η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών σε ενεργειακές εταιρείες που δοκιμάζονται. Παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία για την εικόνα ανά τράπεζα και σημειώνει ότι έχουν αναγκαστεί να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για να αντιμετωπίσουν τα λουκέτα...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.