ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Απώλειες στη Μ. Ανατολή λόγω φτηνού πετρελαίου

12:26 - 25 Απρ 2016 | Εμπορεύματα
ΔΝΤ: Απώλειες στη Μ. Ανατολή λόγω φτηνού πετρελαίου
Στα 390 δισ. δολάρια ανήλθε μόνο πέρυσι η απώλεια εσόδων για τις εξαρτώμενες από το πετρέλαιο οικονομίες, υπολογίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο εκτιμά, μάλιστα, πως φέτος θα βρεθούν αντιμέτωπες με απώλειες εσόδων ύψους έως και 150 δισ. δολάρια ως αποτέλεσμα των φθηνών τιμών πετρελαίου.

Η απώλεια εσόδων που απορρέει από τις εξαγωγές πετρελαίου είναι το άμεσο αποτέλεσμα της βουτιάς των τιμών του αργού από τα περίπου 115 δολάρια το βαρέλι στα μέσα του 2014 σε λιγότερο από 30 δολάρια στις αρχές του τρέχοντος έτους και σε λίγο πάνω από 40 δολάρια σήμερα, εξηγεί το ΔΝΤ.


Η απώλεια δυνητικών εσόδων έχει ασκήσει ισχυρές πιέσεις στις οικονομίες των μεγάλων πετρελαιοεξαγωγών κρατών όπως η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ που έχουν καταγράψει ισχυρά ελλείμματα προϋπολογισμού το περασμένο έτος. Το ΔΝΤ είχε προηγουμένως εκτιμήσει πως οι μειούμενες τιμές ενέργειας θα διέγραφαν περί τα 360 δισ. δολάρια σε έσοδα πετρελαίου.


Για να ξεπεράσουν αυτά τα ελλειμματα, οι χώρες του Κόλπου έχουν εισάγει μια σειρά μέτρων που ποικίλλουν από την περικοπή των επιδοτήσεων ενέργειας έως την αύξηση των φόρων.

 

Ορισμένες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, εξαντλούν σιγά σιγά τα συναλλαγματικά τους αποθέματα ή ξεκίνησαν να παίρνουν διεθνή δάνεια για να αμβλύνουν τις δημοσιονομικές πιέσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.