ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΕΑ: Ο κορεσμός συνεχίζει να πιέζει τις τιμές του πετρελαίου

21:52 - 14 Ιουλ 2016 | Εμπορεύματα
ΙΕΑ: Ο κορεσμός συνεχίζει να πιέζει τις τιμές του πετρελαίου
Ο παγκόσμιος κορεσμός στο πετρέλαιο δεν περιορίζεται, οδηγώντας σε πίεση τις τιμές του αργού, παρά την εύρωστη ανάπτυξη στη ζήτηση και τις απότομες πτώσεις στην παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ, δήλωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η ΙΕΑ, η οποία συντονίζει τις πολιτικές ενέργειας των βιομηχανοποιημένων κρατών, αναθεώρησε τον περασμένο μήνα προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ζήτησης για πετρέλαιο παγκοσμίως, το 2016 και 2017, κατά 0,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα, σε 1,4 και 1,3 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα.

 

Όπως ανέφερε, η ζήτηση αναπτύσσεται χάρη στην ευεργετική κατανάλωση στην Ινδία, την Κίνα και, απροσδόκητα, στην Ευρώπη.

 

«Ωστόσο αυτή (η ανάπτυξη στην Ευρώπη) δεν είναι πιθανό να κρατήσει, με την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών τώρα να εντείνεται μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε η ΙΕΑ σύμφωνα με το Reuters.

 

Η οργάνωση με έδρα το Παρίσι τόνισε ότι οι μειώσεις στην εκτός ΟΠΕΚ παραγωγή, κάποιες διακοπές σε Νιγηρία και Καναδά, αλλά και η ανάκαμψη των τιμών περίπου στα 50 δολάρια τους τελευταίους μήνες, δεν είναι αρκετά για να περιορίσουν τον κορεσμό που συγκεντρώνεται εδώ και δύο χρόνια. Τα εμπορικά αποθέματα στα βιομηχανοποιημένα κράτη αυξήθηκαν κατά 13,5 εκατ. βαρέλια το Μάιο, στο υψηλό ρεκόρ των 3,074 δισεκατομμυρίων.

 

Παρότι οδεύουμε προς μια εξισορρόπηση στις αγορές πετρελαίου, τα υπερβολικά μεγάλα αποθέματα απειλούν τη σταθερότητα στις τιμές, τόνισε ο Οργανισμός.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.