ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Γιατί η άνοδος του πετρελαίου δεν έφερνε κέρδη;

14:59 - 19 Σεπ 2016 | Εμπορεύματα
Goldman Sachs: Γιατί η άνοδος του πετρελαίου δεν έφερνε κέρδη;
Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου, ειδικά στα μέσα της δεκαετίας του 2000, δεν έφεραν τα τεράστια κέρδη που φαντάζονται οι επενδυτές, σύμφωνα με νέο υπόμνημα της Goldman Sachs.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με την τράπεζα, οι αποδόσεις των μεγαλύτερων εταιριών όπως οι BP, Royal Dutch Shell και Exxon Mobil, στην πραγματικότητα υποχώρησαν κατά την περίοδο 2005-2014 σε όρους απόδοσης μετρητών από το επενδεδυμένο κεφάλαιο.

 

Η μέτρηση αυτή σημαίνει πως παρότι οι τρεις μεγάλοι παραγωγοί είδαν τα συνολικά τους κέρδη να αυξάνονται παράλληλα με τις τιμές του πετρελαίου, τα μετρητά που παρήγαγαν οι επενδύσεις τους μειώθηκαν, καταδεικνύοντας υψηλότερα κόστη των δραστηριοτήτων.

 

Η απόδοση ανά ευρώ ή δολάριο που επενδύθηκε, δέχθηκε τριπλό πλήγμα, από την υψηλότερη φορολογία, από τα υψηλότερα κόστη υπηρεσιών και τις αυξανόμενες δαπάνες εξερεύνησης και ανάπτυξης, τόνισαν οι αναλυτές της τράπεζας με επικεφαλής τον Henry Tarr.

 

Οι αποδόσεις είναι ακόμη χαμηλότερες τώρα εξαιτίας των τιμών του αργού που κυμαίνονται γύρω στα 43 δολάρια το βαρέλι. Οι αποδόσεις κινούνται γύρω από χαμηλά 50 ετών για τις τρεις μεγάλες πετρελαϊκές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Goldman.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.