ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσία: Θα μπορούσαμε να «παγώσουμε» την παραγωγή πετρελαίου

13:59 - 10 Νοε 2016 | Εμπορεύματα
Η Ρωσία θα μπορούσε να «παγώσει» την παραγωγή πετρελαίου στα επίπεδα του Νοεμβρίου, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, σημειώνοντας, πάντως, πως η χώρα εξακολουθεί να προτιμάει το "πάγωμα" αντί της μείωσης.

Ο Novak σημείωσε πως δεδομένου ότι η παραγωγή της Ρωσίας αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, το «πάγωμα» θα είναι ισάξιο μιας μείωσης για τη χώρα.

 

Όπως εκτίμησε ο ίδιος, οι πιθανότητες υλοποίησης συμφωνίας μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και των μη μελών του ΟΠΕΚ είναι μεγαλύτερες τώρα παρά κατά τη συνάντηση του Απριλίου στην Ντόχα, όταν οι χώρες απέτυχαν να συμφωνήσουν σε «πάγωμα».

 

Παράλληλα, ο Novak είπε πως η Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμη πρόσκληση για να παραστεί στη συνάντηση των χωρών του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου.

 

Nέες προειδοποιήσεις για την πετρελαϊκή αγορά

 

Όπως μετέδιδε και νωρίτερα το reporter.gr, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησε για τον κίνδυνο νέας υπερσυσσώρευσης πετρελαίου και κάλεσε τα μέλη του ΟΠΕΚ να μειώσουν άμεσα την παραγωγή αργού.

 

Στο μηνιαίο δελτίο της, η ΙΕΑ τονίζει ότι το πλεόνασμα στο ισοζύγιο παραγωγή - ζήτηση, αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως, σε 97,8 εκατ. βαρέλια.

 

Η νέα άνοδος οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή τόσο των χωρών του ΟΠΕΚ, όσο και των Ρωσία, Βραζιλία, Καναδά και Καζακστάν. Την ίδια ώρα, η ΙΕΑ εκτιμά ότι η ζήτηση για αργό θα διατηρηθεί το 2017 στα ίδια επίπεδα με φέτος.

 

Τα κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ συνεδρίασαν στα τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής στα 32,5 - 33 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δίχως ωστόσο, να υπάρξει συμφωνία.

 

«Εάν δεν υπάρξει συναίνεση τότε και το νέος έτος θα καταγραφεί αύξηση των αδιάθετων αποθεμάτων αργού, οδηγώντας σε νέα πτώση την τιμή του πετρελαίου» καταλήγει ο Οργανισμός.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.