ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πετρέλαιο: Η συμφωνία για μειωμένη παραγωγή ίσως παραταθεί το 2018

12:16 - 08 Μαϊ 2017 | Εμπορεύματα
Πετρέλαιο: Η συμφωνία για μειωμένη παραγωγή ίσως παραταθεί το 2018
Η συμφωνία των μεγάλων παραγωγών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την προσφορά αργού και να συρρικνώσουν τον κορεσμό στην αγορά θα παραταθεί και κατά το δεύτερο μισό του 2017, αλλά και μέσα στο 2018, σχολίασε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Παρότι η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής και το κλείσιμο των διυλιστηρίων για συντήρηση έχουν καθυστερήσει τον αντίκτυπο των μειώσεων του ΟΠΕΚ και των εταίρων του, οι παραγωγοί είναι αποφασισμένοι να πετύχουν τον στόχο τους και να περιορίσουν τα διογκωμένα αποθέματα, τόνισε σήμερα ο Khalid Al-Falih στο Asia Oil and Gas Conference στην Κουάλα Λουμπούρ.

 

Όπως πρόσθεσε, είναι βέβαιος ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου σύντομα θα εξισορροπηθεί και θα επιστρέψει σε «υγιή κατάσταση».

 

Το Bloomberg επισημαίνει πως παρότι η αυξανόμενη παραγωγή από τις ΗΠΑ έχει εδώ και καιρό ανησυχήσει το καρτέλ και τους εταίρους του, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως η συμφωνία τους μπορεί να παραταθεί και πέραν του 2017.

 

«Βάσει των συζητήσεων που είχα με τα μέλη που συμμετέχουν, είμαι αρκετά βέβαιος ότι η συμφωνία θα παραταθεί στο δεύτερο μισό του χρόνου, πιθανώς και μετέπειτα», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Ο συνασπισμός των παραγωγών είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχουμε τον στόχο μας και να φέρουμε τα επίπεδα των αποθεμάτων πίσω στον πενταετή μέσο όρο».

 

«Δεδομένου του μεγέθους της υπερπροσφοράς, πιστεύω πως από την αρχή ήξεραν ότι η αγορά δεν θα εξισορροπούνταν μέσα σε έξι μήνες, γι’ αυτό και το βασικό μας σενάριο πάντα αφορούσε σε μια συμφωνία που θα κρατούσε τουλάχιστον για ένα χρόνο, αν όχι και περισσότερο», ανέφερε η Virendra Chauhan, αναλύτρια στη συμβουλευτική εταιρία Energy Aspects.

 

Όπως εξήγησε, «οι προσδοκίες της αγοράς ήταν μεγαλόπνοες κι έτσι ο ΟΠΕΚ θα χρειαστεί να την εκπλήξει, είτε με μια μεγαλύτερη μείωση, είτε πιθανώς με μια μεγαλύτερη από το αναμενόμενο παράταση, για να κάνει τις τιμές να κινηθούν υψηλότερα».

 

Προς το παρόν, ο Al-Falih είπε τον περασμένο μήνα ότι ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του απέτυχαν, έπειτα από τρεις μήνες ελάττωσης της προσφοράς, να επιτύχουν τον στόχο τους για μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου κάτω του πενταετούς ιστορικού μέσου όρου.

 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέφεραν νωρίτερα τον Μάιο ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να παρατείνουν την προσπάθεια και κατά το δεύτερο εξάμηνο, οπότε θα βοηθήσει και η αναμενόμενη εποχική άνοδος στη ζήτηση. Η Ρωσία, η οποία δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ αλλά συμμετέχει στη συμφωνία, επίσης πιστεύει πως είναι απαραίτητο αυτή να παραταθεί, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.