ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τραμπ προκαλεί «πονοκέφαλο» στη βιομηχανία διαμαντιών

08:23 - 31 Μαϊ 2017 | Εμπορεύματα
Ο Τραμπ προκαλεί «πονοκέφαλο» στη βιομηχανία διαμαντιών
Οι ΗΠΑ κρατούν τα σκήπτρα της βιομηχανίας διαμαντιών σε ολόκληρο τον κόσμο, παρόλο που το τελευταίο διάστημα τα στοιχεία αναδεικνύουν την καθοδική πορεία της αγοράς που δεν λέει με τίποτα να σημειώσει ανάκαμψη.

Την εβδομάδα που πέρασε οι Tiffany & Co. και Signet Jewelers ανακοίνωσαν πτώση των πωλήσεων την ώρα που άλλοτε οι καταναλωτές αγόραζαν σχεδόν τα μισά διαμάντια του κόσμου. Τα δεδομένα καταρρίπτουν τις ελπίδες πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ θα έδινε την ευκαιρία στο καταναλωτικό κοινό να ξοδέψει περισσότερα χρήματα σε αγαθά πολυτελείας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

 

O Anish Aggarwal της συμβουλευτικής Gemdax στην Αμβέρσα επιβεβαιώνει πως η εκλογή του Ντ. Τραμπ δεν έφερε και την αυξημένη ζήτηση στον κλάδο, όπως αρχικά είχε υποσχεθεί.

 

Οι ΗΠΑ ήταν κάποτε ένα φωτεινό σημείο στη βιομηχανία των διαμαντιών, επεκτείνοντας το μερίδιο της αγοράς τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2015 η ζήτηση αυξήθηκε 5% σημειώνοντας ρεκόρ 39 δισ. δολαρίων. Ο διευθύνων σύμβουλος της De Beers, Bruce Clever μιλώντας για το θέμα σχολίασε πως η ανάδειξη Τραμπ δεν έφερε ούτε καν βραχυπρόθεσμη ώθηση στην αγορά, άποψη την οποία στήριξε και ο CEO της Petra Diamonds.

 

Τα κοσμηματοπωλεία Tiffany πρόσφατα ανακοίνωσαν απροσδόκητη μείωση πωλήσεων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την μικρή ζήτηση σε Αμερική και Ασία να επιβαρύνει τα συνολικά αποτελέσματά τους. Η εταιρεία σχολίασε πως οι εν λόγω απώλειες οφείλονται στους τουρίστες αλλά και στους ντόπιους πελάτες, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν επενδύουν τα ίδια ποσά με το παρελθόν.

 

pin 1

 

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα λιανικής οφείλονται επίσης στο γεγονός ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες διαμαντιών αυξάνουν την προσφορά τους στην αγορά, αντλώντας αποθέματα. Η κορυφαία στο είδος της, De Beers εξασφάλισε 1,86 δισ. δολάρια στις τρεις πρώτες πωλήσεις του 2017, ανάμεσά τους και μία των 720 εκατ. δολαρίων τον Ιανουάριο.

 

Η Alrosa, δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μετά την De Beers, ανέβασε τις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου κατά 17% στα 12,1 εκατ. καράτια.

 

pin 2

 

Πιθανότατα μέσα στο 2017 η αύξηση της προσφοράς ξεπεράσει τη ζήτηση, αναφέρουν οι ειδικοί. Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει να συγκρατηθούν ώστε να υπάρχει αντιστοιχία με την κατανάλωση.

 

Κυριακή Αξιώτη

Τελευταία τροποποίηση στις 08:20 - 31 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.