ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου στον OPEC

14:20 - 13 Ιουν 2017 | Εμπορεύματα
Αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου στον OPEC
Αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου μεταξύ των χωρών του OPEC το Μάιο, σε μια ακόμα ένδειξη του πόσο εύθραυστη είναι η συμφωνία για μείωση της παραγωγής στο καρτέλ.

Η παραγωγή του OPEC αυξήθηκε 1% στα 32,14 εκατ. βαρέλια το Μάιο, κυρίως λόγω των αυξήσεων από τρία εκ των τεσσάρων μελών της: από τη Λιβύη, τη Νιγηρία, και το Ιράκ, σύμφωνα με το μηνιαίο report του Οργανισμού.


Η αύξηση από τη Λιβύη και τη Νιγηρία δεν αποτέλεσε έκπληξη διότι αυτές οι χώρες είχαν απαλλαχθεί από την υποχρέωση να μειώσουν την παραγωγή τους καθώς προσπαθούν να επανέλθουν από σαμποτάζ και από βίαιες διακοπές στην παραγωγή.


Αλλά το Ιράκ συμφώνησε τον περασμένο Δεκέμβριο και ξανά το Μάιο, σε μερικές από τις μεγαλύτερες μειώσεις της παραγωγής στις οποίες έχει προχωρήσει το καρτέλ. Αντιθέτως η παραγωγή του αυξήθηκε κατά 44.000 βαρέλια ημερησίως, στα 4,4 εκατ. βαρέλια.


Ο OPEC δήλωσε πως τα αποθέματα πετρελαίου στις χώρες του, παραμένουν υψηλότερα από το επίπεδο που επιθυμεί, άνω των 3 δισ. βαρελιών, αριθμός που είναι υψηλότερος κατά 251 εκατ. βαρέλια από τον στόχο του OPEC.


Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του OPEC και παγκοσμίως, αύξησε ελαφρώς την παραγωγή του στα 9,94 εκατ. βαρέλια ημερησίως το Μάιο από τα 9,938 εκατ. βαρέλια πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με τον OPEC, που επικαλείται πηγές όπως μεταφορείς, αναλυτές και στελέχη της αγοράς.


Το ίδιο το Βασίλειο ανακοίνωσε στον OPEC ότι η παραγωγή του μειώθηκε κατά 66.200 βαρέλια ημερησίως τον προηγούμενο μήνα, στα 9,880 εκατ. βαρέλια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.