ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου του OPEC τον Μάιο

15:29 - 13 Ιουν 2017 | Εμπορεύματα
Αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου του OPEC τον Μάιο
Αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου των χωρών του OPEC το Μάιο, μια υπενθύμιση του πόσο εύθραυστη είναι η συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής και σταθεροποίηση της αγοράς η οποία βρίσκεται σε υποχώρηση.

Όπως δημοσιεύει το MarketWatch, η παραγωγή του OPEC αυξήθηκε κατά 1% στα 32,14 εκατ. βαρέλια το Μάιο, εξαιτίας των αυξήσεων σε τρία από τα δεκατέσσερα μέλη του: τη Λιβύη, τη Νιγηρία, και το Ιράκ.

Όπως αναφέρει το μηνιαίο report του Οργανισμού η αύξηση της παραγωγής στη Λιβύη και τη Νιγηρία δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς οι συγκεκριμένες χώρες έχουν απαλλαγεί από κάθε υποχρέωση μείωσης στην παραγωγή, σε μια προσπάθεια να ανατάξουν την παραγωγή τους μετά από μια σειρά σαμποτάζ.

Τη “ζημιά” αυτή τη φορά την έκανε το Ιράκ, το οποίο αν και συμφώνησε τον περασμένο Δεκέμβριο και στη συνέχεια τον Μάιο σε μεγάλες μειώσεις της παραγωγής του, τελικά προχώρησε σε αύξηση παραγωγής κατά 44.000 βαρέλια, στα 4,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τα μέλη του OPEC σε συνεργασία με 10 πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που δεν μετέχουν στον οργανισμό, έχουν συμφωνήσει να περικόψουν την παραγωγή κατά 1,8 εκατ, βαρέλια ημερησίως, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2016. Στόχος είναι η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου στις χώρες του OPEC, τα οποία υπολογίζονται σε πάνω από 3 δισ. βαρέλια.

Τα συμβόλαια Αυγούστου του αργού Brent διαμορφώνονται στα 48,21 δολ. το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 0,17% από το τελευταίο κλείσιμο, ενώ η τιμή διαπραγμάτευσης Ιουλίου για το West Texas διαμορφώνεται στα 45,89 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 0,39%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.