ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το δολάριο θα γίνει σκιά στη «λάμψη» των εμπορευμάτων

11:48 - 26 Αυγ 2018 | Εμπορεύματα
Το δολάριο θα γίνει σκιά στη «λάμψη» των εμπορευμάτων
Το 2018 είναι µια ιδιαίτερα ευµετάβλητη χρονιά για τις αγορές, ωστόσο οι βασικές µακροοικονοµικές µεταβλητές παραµένουν αναλλοίωτες. Μια γρήγορη µατιά στις διεθνείς αγορές αποκαλύπτει ότι: η ανάπτυξη παραµένει ισχυρή σε παγκόσµια κλίµακα, η ανεργία εξακολουθεί να κινείται πτωτικά ενώ ο πληθωρισµός αναµένεται να σηµειώσει σηµαντική αύξηση λόγω της σηµαντικής ανόδου των τιµών του πετρελαίου.

Όλα αυτά, δρουν υποστηρικτικά για τις αγορές µετοχών µε τους επενδυτές να συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εµπιστοσύνης, ιδιαίτερα µετά από το πτωτικό ξεκίνηµα της χρονιάς στη Wall Street, που έδωσε την ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις από τους µεγάλους επενδυτές.

Εξειδικεύοντας ακόµα περισσότερο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις οι οποίες µονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών αλλά µπορούν να καθορίσουν και τη µετέπειτα πορεία της παγκόσµιας οικονοµίας. Το 2018 διακρίνεται από την ενίσχυση του αµερικανικού δολαρίου έναντι των υπολοίπων βασικών νοµισµάτων, µε µοναδική εξαίρεση το γεν, αλλά και την κατακόρυφη άνοδο των τιµών του πετρελαίου και των αποδόσεων των αµερικανικών οµολόγων.

Στην παρούσα ανάλυση θα εστιάσω περισσότερο στην αγορά συναλλάγµατος και στα εµπορεύµατα και θα προσπαθήσω να αποκρυπτογραφήσω τις µελλοντικές εξελίξεις καθώς φαίνεται ότι ιδιαίτερα για την αγορά εµπορευµάτων βρισκόµαστε, µάλλον, σε µια πολύ κρίσιµη χρονική περίοδο.

Δολάριο ΗΠΑ

Στο αµερικανικό νόµισµα, τα πράγµατα θεωρητικά φαίνεται να είναι περίπλοκα µετά από την πρόσφατη διορθωτική κίνηση πάνω από το επίπεδο των 90. Σε µεγάλο βαθµό, αυτή η ανοδική κίνηση τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των επιτοκίων των αµερικανικών οµολόγων, η οποία οδηγεί και σε αύξηση της επιθυµίας των ξένων επενδυτών για αγορές αµερικανικών οµολόγων. Επιπρόσθετα, η απόκλιση στη νοµισµατική πολιτική της Fed µε τις άλλες κεντρικές τράπεζες, οδηγεί επίσης σε ισχυρότερο δολάριο.

Η ανοδική κίνηση του USD θα µπορούσε να συνεχιστεί και το επόµενο χρονικό διάστηµα, καθώς η άνοδος του πετρελαίου φέρνει αύξηση του πληθωρισµού στην Αµερική και αυτό είναι ίσως η κρίσιµη παράµετρος που θα οδηγήσει στην επόµενη βίαιη κίνηση για το αµερικανικό νόµισµα. Άλλωστε, όπως φαίνεται και από το ακόλουθο γράφηµα, οι µεγάλοι επενδυτές, παραµένουν αναποφάσιστοι, δείγµα ότι το USD παραµένει µια εκκρεµότητα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Μελετώντας τα υπόλοιπα νοµίσµατα, παρατηρούµε ότι οι επενδυτές βρίσκονται σε µια διαδικασία profit-taking σε θέσεις short στο δολάριο και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί και για το επόµενο χρονικό διάστηµα και να οδηγήσει τα βασικά ζεύγη χαµηλότερα έναντι του USD.

Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, η εκτίµησή µου είναι ότι δεν θα αποτελέσει µια νέα περίοδο ανόδου για το αµερικανικό νόµισµα, αλλά οι πιέσεις θα επιστρέψουν. Οι βασικοί λόγοι είναι οι ακόλουθοι:

1. Αμερικανική ανάπτυξη:

Με την αµερικανική οικονοµία να βρίσκεται σε φάση ώριµης ανάπτυξης, ένα ισχυρό δολάριο σε συνδυασµό µε την αύξηση των επιτοκίων, θα δηµιουργήσει ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον που θα µπορούσε να οδηγήσει σε µια επικίνδυνη οικονοµική επιβράδυνση και τελικά να οδηγήσει σε µια νέα ύφεση. Δε φαίνεται να υπάρχει η επιθυµία για κάτι τέτοιο. Περισσότερο υπάρχει η διάθεση αλλά και οι πολιτικές για νέα τόνωση της αµερικανικής οικονοµίας.

2. Εμπορεύματα

Όλα δείχνουν ότι ο πτωτικός κύκλος των εµπορευµάτων βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του και µια άνοδος της τιµής δε µπορεί να υπάρξει παράλληλα µε την ταυτόχρονη ενίσχυση του δολαρίου. Περισσότερα για τα εµπορεύµατα στη συνέχεια της ανάλυσης.

3. Ευρωπαϊκή οικονομία

Οι συνθήκες στην ευρωπαϊκή οικονοµία, βελτιώνονται θεαµατικά και ως εκ τούτου, οι επενδυτές είναι απόλυτα φυσιολογικό να µεταστρέφουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον καθώς τα πράγµατα στην Αµερική είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Ωστόσο, είναι οι εκπλήξεις της ευρωπαϊκής οικονοµίας και το γεγονός ότι η ΕΚΤ πιθανότατα να κινηθεί γρηγορότερα προς µια οµαλοποίηση της νοµισµατικής της πολιτικής, που θα κάνουν το ευρώ να κινηθεί ιδιαίτερα επιθετικά έναντι του δολαρίου.

Μια δυναµική πορεία ανόδου του δολαρίου θα εξετάζαµε στην περίπτωση κατά την οποία οι αγορές βρίσκονται στα πρόθυρα µιας νέας κατάρρευσης, αλλά όπως τόνισα και στην αρχή της ανάλυσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόµα δεν έχουµε εισέλθει σε αυτή την τελική φάση.

Εμπορεύματα

Η παγκόσµια οικονοµική ύφεση, η σηµαντική µείωση της ανάπτυξης που εµφανίζει η κινεζική οικονοµία και τα προβλήµατα διαφόρων αναδυόµενων οικονοµιών, οδήγησαν τα εµπορεύµατα σε ένα κύκλο πτώσης.

Η πτώση των εµπορευµάτων έχει οδηγήσει σε πολύ ακραία επίπεδα τα οποία φαίνεται ότι θα αποτελέσουν και την αφορµή για µια νέα ανοδική κίνηση στον κλάδο των εµπορευµάτων.

Σε έναν νέο ανοδικό κύκλο στα εµπορεύµατα, το καύσιµο της ανόδου θα έρθει από το χαµηλότερο δολάριο (που πιθανόν από ένα σηµείο και µετά να είναι ισχυρή) και από την άνοδο του πληθωρισµού.

Ήδη οι µετοχές του κλάδου εξόρυξης και γενικά του κλάδου εµπορευµάτων, έχουν µπει στο στόχαστρο των επενδυτών και όχι άδικα αφού είναι εξαιρετικά υποτιµηµένες σε σχέση µε την αγορά ενώ προσφέρουν και δελεαστικές αποδόσεις. Οι εταιρίες αυτές βλέπουν τα cash flows τους να ενισχύονται σηµαντικά, το δανεισµό τους να µειώνεται σηµαντικά και τα µερίσµατα είτε να επανέρχονται είτε να αυξάνονται.

Του Χρήστου Αλωνιστιώτη

Αναδημοσίευση από το περιοδικό «Ναυτιλιακά Νέα»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.