ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τηλέμαχος και η Σοφία έφεραν την άνοιξη στην …αντλία

10:45 - 21 Ιαν 2019 | Εμπορεύματα
Ο Τηλέμαχος και η Σοφία έφεραν την άνοιξη στην …αντλία
Τα συνεχόμενα κύματα κακοκαιρίας που κτύπησαν τη χώρα στο πρώτε δεκαπενθήμερο το Ιανουαρίου έφεραν άνοιξη στη χειμαζόμενη αγορά του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι πωλήσεις των εταιριών που διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης διπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι. Προφανώς οι καιρικές συνθήκες που σχέση με πέρυσι ήταν κατά πολύ χειρότερες έπαιξαν το ρόλο τους και οδήγησαν τους καταναλωτές στο να γεμίζουν τα ντεπόζιτα των καυστήρων.

 

Σημειώνεται ότι στελέχη της αγοράς παρατηρούσαν κατά την έναρξη της διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ότι και φέτος θα καταγραφόταν πτώση στη ζήτηση λόγω της υψηλής τιμής, όπερ και εγένετο στην αρχή. Ωστόσο στο τέλος της χρονιάς, εν όψει εορτών και κυρίως στη αυγή της νέας οι καιρικές συνθήκες ήλθαν να δώσουν ανάσα στους διακινητές. Η αρχική πτώση κατά 20% υποχώρησε και στη συνέχεια είχαμε τις πρώτες μέρες του 2019 εκτόξευση σε επίπεδα 100% πιο πάνω σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

 

Αναλυτικά ο Νοέμβριος ήταν πτωτικός, ο Δεκέμβριος προχώρησε με αύξηση κοντά στο 15-20% και στη συνέχει ο Ιανουάριος κατέγραψε την «εκτόξευση». Αναμφισβήτητα ρόλο έπαιξε και η μείωση των τιμών λόγω των διεθνών συνθηκών. Πάντως συνολικά η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης το 2018 ήταν ελαφρά πτωτική.

 

Το ενδιαφέρον ωστόσο συνολικά για την αγορά είναι ότι στα καύσιμα κίνησης που πέρυσι αποτέλεσαν παράγοντα θετικό για την εφοδιαστική αλυσίδα ο Ιανουάριος εμφανίζεται πτωτικός. Μάλιστα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση 15% στα καύσιμα κίνησης. Στελέχη, δε, της αγοράς αποδίδουν την πτώση στο συνολικό φρενάρισμα της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω προεκλογικού κλίματος. Μένει να φανεί αν αυτό θα είναι συγκυριακό ή θα περάσει με την ολοκλήρωση των καυτών πολιτικών διαδικασιών της τρέχουσας εβδομάδας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.