ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΟΠΕΚ φοβάται κατάρρευση της αγοράς πετρελαίου-Ποια τα επόμενα βήματα

09:50 - 29 Ιαν 2020 | Εμπορεύματα
Ο ΟΠΕΚ φοβάται κατάρρευση της αγοράς πετρελαίου-Ποια τα επόμενα βήματα
Η εξάπλωση του θανατηφόρου κοροναϊού πέρα από τα σύνορα της Κίνας και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και τη ζήτηση για πετρέλαιο προβληματίζουν τον ΟΠΕΚ, ο οποίος εξετάζει την πιθανότητα βαθύτερων περικοπών το Μάρτιο προκειμένου να συγκρατήσει την πτωτική πορεία των τιμών.

Παραγωγοί-μέλη του καρτέλ δήλωσαν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι περικοπές στην παραγωγή ή ακόμα και να αυξηθούν ποσοτικά προκειμένου να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη πτώση των τιμών λόγω του κοροναϊού στην Κίνα.

Σύμφωνα με την πηγή της S&P Global Platts, οι υπουργοί των κρατών που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ+ βρίσκονται σε συζήτηση για να παρακολουθήσουν στενά την αγορά και να προετοιμαστούν «να κάνουν οτιδήποτε εάν χρειαστεί».

Ενδεχόμενη επέκταση των περικοπών

Τα μέλη του ΟΠΕΚ αναφέρθηκαν ήδη σε μια ενδεχόμενη επέκταση των περικοπών της παραγωγής πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2020, λόγω της  αναπτυσσόμενης προοπτικής αύξησης της ζήτησης πετρελαίου, όπως δήλωσε πηγή του ΟΠΕΚ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν είπε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι για την επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου.

«Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ έχουν την ικανότητα και την ευελιξία που απαιτούνται για να ανταποκριθούν σε κάθε εξέλιξη, προχωρώντας στις απαραίτητες ενέργειες για τη στήριξη της πετρελαϊκής αγοράς, αν το απαιτεί η κατάσταση», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Πρίγκιπας Αμπντουλάζιζ Μπιν Σαλμάν .

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Σουχαίλ αλ-Μαρούεϊ με βάσει όσα μεταδίδει το  Reuters επεσήμανε ότι: «Είναι σημαντικό να μην υπερβάλλουμε τις προβλέψεις σχετικά με τις μελλοντικές μειώσεις της ζήτησης πετρελαίου λόγω των γεγονότων στην Κίνα και η αγορά δεν αντιδρά υπερβολικά με βάση ψυχολογικούς παράγοντες που οδηγούνται από ορισμένους εμπόρους στην αγορά».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.