ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΠΕΚ: Ρωσική τροχοπέδη στη συμφωνία για μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου

16:25 - 06 Μαρ 2020 | Εμπορεύματα
ΟΠΕΚ: Ρωσική τροχοπέδη στη συμφωνία για μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου
«Η Ρωσία δεν θα στηρίξει το αίτημα του ΟΠΕΚ για επιπλέον μειώσεις της παραγωγής και θα συμφωνήσει μόνο να παρατείνει τους υφιστάμενους περιορισμούς». Αυτό δήλωσε την Παρασκευή ρωσική πηγή, βάζοντας εμπόδια στο σχέδιο των υπουργών του ΟΠΕΚ για μεγαλύτερες μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού.

«Αυτή η θέση δεν θα αλλάξει», δήλωσε η υψηλόβαθμη ρωσική πηγή στο Reuters την ώρα που οι υπουργοί από τον ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, συγκεντρώνονται για συνομιλίες στην έδρα του ΟΠΕΚ στη Βιέννη.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί του ΟΠΕΚ δήλωσαν την Πέμπτη ότι τάσσονται υπέρ πρόσθετης μείωσης της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως τα τέλη 2020 — μια πολύ μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη κίνηση σε σχέση με τις εκτιμήσεις– αλλά ότι η πρόταση τελεί υπό την προϋπόθεση πως η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί εκτός του ΟΠΕΚ θα στηρίξουν τους περιορισμούς.

Πηγή του ΟΠΕΚ επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για μεγαλύτερη μείωση κατά τη διάρκεια ανεπίσημων διαβουλεύσεων σήμερα. Σημειώνεται ότι οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις καθυστερούν την έναρξη της επίσημης συνεδρίασης της ομάδας ΟΠΕΚ+.

Οι προτεινόμενες νέες μειώσεις θα είναι πρόσθετες των υφισταμένων μειώσεων της τάξης των 2,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας της ομάδας ΟΠΕΚ+ που εκπνέει τον Μάρτιο. Υπουργοί του ΟΠΕΚ έχουν ζητήσει παράταση της συμφωνίας αυτής στο πλαίσιο ενός νέου συμφώνου, με τις συνολικές μειώσεις της παραγωγής να ανέρχονται περίπου στα 3,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι τιμές των δύο τύπων πετρελαίου «βουλιάζουν», με το αμερικανικό αργό να διολισθαίνει κατά 4,12% στα 44,01 δολάρια το βαρέλι και με το μπρεντ να υποχωρεί κατά 3,80% στα 48,09 δολάρια το βαρέλι.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:33 - 06 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.