ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Σαουδ. Αραβία και ο κορονοϊός «βουλιάζουν» τον «μαύρο χρυσό»

08:21 - 09 Μαρ 2020 | Εμπορεύματα
Η Σαουδ. Αραβία και ο κορονοϊός «βουλιάζουν» τον «μαύρο χρυσό»
Ισχυρή πτώση, που προσεγγίζει το 30%, σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης. Οι επενδυτές εμφανίζονται τρομαγμένοι λόγω του «πολέμου», που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία σχετικά με την άρνηση της δεύτερης να στηρίξει το αίτημα του ΟΠΕΚ για επιπλέον μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, το αμερικανικό αργό οδεύει προς την μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει σε αντίποινα τις τιμές και να προχωρήσει σε δραματική αύξηση της παραγωγής αργού τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Η επιθετική κίνηση της Σαουδικής Αραβίας έρχεται μετά την άρνηση της Ρωσίας να προβεί σε περαιτέρω μείωση παραγωγής, όπως προτάθηκε από τον ΟΠΕΚ, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι πετρελαϊκές αγορές, που έχουν πληγεί από τις ανησυχίες για την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται σύντομα να «βυθιστούν» στα 20 δολάρια. Παράλληλα, αναλυτές προειδοποιούν, σύμφωνα με το Reuters, πως η Σαουδική Αραβία με τη στάση της κινδυνεύει να δει την επιρροή της να περιορίζεται δραστικά.

Σύμφωνα ακόμη με τους New York Times, μια σημαντική μείωση των τιμών του πετρελαίου θα έβλαπτε τους παραγωγούς σε όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα τη Βενεζουέλα και το Ιράν, των οποίων οι βασιζόμενες στο πετρέλαιο οικονομίες ήδη δέχονται πιέσεις λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Ειδικότερα, στους δύο τύπους πετρελαίου, το αμερικανικό αργό καταγράφει «βουτιά» 28,32% και η τιμή του διαμορφώνεται στα 29,59 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το μπρεντ διολισθαίνει κατά 26,11% και η τιμή του διαπραγματεύεται στα 33,45 δολάρια το βαρέλι.

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού, έχει ως αποτέλεσμα να κλυδωνίζονται και τα ασιατικά χρηματιστήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 5,38% στις 19.632,50 μονάδες και στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 «βούλιαξε» κατά 7,33% στις 5.760,60 μονάδες. Τέλος, έντονα πτωτικό αναμένεται να είναι το σημερινό άνοιγμα της Wall Street, καθώς τα futures του S&P 500 διολισθαίνουν κατά 4,90% και διαμορφώνονται στις 2.818,62 μονάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:29 - 09 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.