ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον χρυσό το βλέμμα των επενδυτών

08:45 - 15 Απρ 2020 | Εμπορεύματα
Στον χρυσό το βλέμμα των επενδυτών
Η αύξηση των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, τα αρνητικά, πραγματικά, επιτόκια και η συνεχιζόμενη ποσοτική χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες στηρίζουν το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών, τον χρυσό.

Από την άλλη, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, θα επηρεάσει αναμφισβήτητα τη ζήτηση από τους καταναλωτές χρυσού και η μεταβλητότητα για το πολύτιμο μέταλλο μπορεί να παραμείνει υψηλή.

Είναι δύσκολο να βρεθούν επιπλέον ποσότητες χρυσού. Σύμφωνα με τα πλέον αισιόδοξα σενάρια, απομένουν 49.000 τόνοι προς εξόρυξη και ο χρυσός που απομένει βρίσκεται είτε πολύ βαθιά στα έγκατα της γης, είτε σε μεταλλεύματα που περιέχουν μικρές ποσότητες. Τα παραπάνω σημαίνουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος εξόρυξης.

Όλα αυτά συμβάλλουν στην μείωση του κατά κεφαλήν αποθέματος χρυσού, καθώς τα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου στον πλανήτη είναι πεπερασμένα, ενώ ο πληθυσμός της γης, αν επιτρέψει ο κορωνοϊός, θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Σύμφωνα με το “Goldhub”, “οι εκτιμήσεις για την επικείμενη ύφεση, συχνά αποκλίνουν. Κάποιοι βλέπουν ομοιότητες με προηγούμενες κρίσεις, ενώ άλλοι επικεντρώνονται σε νέα μηνύματα και ανησυχίες. Στην παρούσα συγκυρία, οι εκτεταμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η πλήρης παύση λειτουργίας πολυάριθμων τομέων και η μεγαλύτερη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, από ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης 2008 – 2009, είναι άνευ προηγουμένου για πολλούς αναλυτές.

Οι πιθανότητες αποφυγής μιας παγκόσμιας ύφεσης φαίνονται χαμηλές, ενώ το βάθος και η διάρκειά της θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά οι κυβερνήσεις είναι σε θέση να επιβραδύνουν τη μετάδοση, να εξομαλύνουν τις οικονομίες τους και να βρουν τρόπους αντιμετώπισης, ή πρόληψης του COVID-19”.

Από την άλλη, αξίζει υπενθύμισης η πρόσφατη υποχώρηση του χρυσού, ακολουθώντας την “νότια” πορεία των μετοχών, κατά τον Μάρτιο, πριν το πολύτιμο μέταλλο καταγράψει νέα πολυετή υψηλά και αυτό, σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, “οφειλόταν σε μαζική εκκαθάριση όλων των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων και ο χρυσός δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση”.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης 2008 - 2009, όπου ο δείκτης VIX έφτασε σε συνεχόμενα ρεκόρ, ο χρυσός υπέστη βραχυπρόθεσμη πίεση, για να ακολουθήσει εντυπωσιακή αναρρίχηση που τον έφερε υψηλότερα των $1900 και από τότε έχει τυπωθεί πάρα πολύ χρήμα …

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ η τιμή του χρυσού αναφέρεται σε δολάρια ΗΠΑ, ο αντίκτυπός του στην απόδοση του χαρτοφυλακίου, μετριέται στο τοπικό νόμισμα του κάθε επενδυτή.

Μέχρι στιγμής φέτος, περισσότερες από 30 κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκιά τους, πολλές έχουν εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ η πλέον ενδεικτική περίπτωση ήταν η Τράπεζα της Αγγλίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται η πρώτη χώρα που υιοθετεί τη νομισματική χρηματοδότηση της κυβέρνησης για να χρηματοδοτήσει το άμεσο κόστος καταπολέμησης του κορωνοϊού, με την Τράπεζα της Αγγλίας να χρηματοδοτεί άμεσα τις κρατικές δαπάνες, σε προσωρινή βάση.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεσμεύονται για παροχές τρισεκατομμυρίων, προκειμένου να υποστηρίξουν τους πολίτες και τις οικονομίες τους. Ωστόσο, τα δημοσιονομικά ελλείμματα, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και η υποτίμηση των νομισμάτων, θα δημιουργήσουν διαρθρωτικές προκλήσεις στους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, στα συνταξιοδοτικά ταμεία και στην προσωπική αποταμίευση.

Ο χρυσός θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από ένα περιβάλλον που συνδυάζει υψηλό κίνδυνο και μεταβλητότητα, ενώ οι διαχειριστές αναμένουν ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα παραμείνουν καθαροί αγοραστές χρυσού, έστω και με σχετικά ηπιότερους ρυθμούς.

Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση των καταναλωτών χρυσού μπορεί να μειωθεί. Τα πρώτα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κίνας έδειξαν μείωση κατά 40% στις αγορές κοσμημάτων χρυσού, αργύρου και πολύτιμων λίθων κατά τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους και οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα επηρεάσουν αναμφίβολα και άλλες περιοχές.

Ωστόσο, ιστορικά, οι ροές επενδύσεων σε περιόδους αβεβαιότητας, τείνουν να αντισταθμίσουν την αδυναμία των καταναλωτικών αγορών.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 09:16 - 15 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.