ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Στους κερδισμένους της κρίσης η αγορά του καφέ

09:45 - 19 Απρ 2020 | Εμπορεύματα
Κορονοϊός: Στους κερδισμένους της κρίσης η αγορά του καφέ
Η αγορά του καφέ βγαίνει ενισχυμένη από το "Μένουμε Σπίτι", παγκοσμίως. Οι πολίτες έσπευσαν να εξασφαλίσουν την καφεϊνη τους και να... στοκάρουν. Η ζήτηση ανέβηκε, παρασέρνοντας φυσικά και τις τιμές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καφέ arabica παράδοσης Μαΐου καταγράφουν κέρδη 15% τον τελευταίο μήνα στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, καθώς, όπως μεταδίδει το CNBC τελούν υπό διαπραγμάτευση περίπου στο 1,20 δολάριο ανά λίβρα.

Ενα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) είναι μία συμφωνία αγοράς ή πώλησης ενός περιουσιακού στοιχείου, σε αυτή την περίπτωση του καφέ, σε μία καθορισμένη στιγμή, σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο μέλλον. Δείχνει ποια είναι η αναμενόμενη μελλοντική τιμή του καφέ.

Η πρόσφατη ανοδική πορεία του καφέ έρχεται μετά από μήνες μεταβλητότητας των τιμών του, οι οποίες έφτασαν στο χαμηλό του 2020, των περίπου 97 σεντς ανά λίβρα, στις 5 Φεβρουαρίου, καθώς οι ευμετάβλητες χρηματιστηριακές αγορές αντανακλούσαν τον εκτεταμένο πανικό για τον κορονοϊό. Από τότε όμως οι τιμές ανέκαμψαν και στις 25 Μαρτίου, τα futures έφτασαν στο $1,29, σημειώνοντας άλμα κατά 30% από το χαμηλό του Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως η αύξηση αυτή μπορεί εύκολα να μεταβληθεί όταν περάσει η κρίση του κορονοϊού και αρθούν τα lockdown. "Η επιπλέον ζήτηση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή πιθανότατα θα λείψει από την αγορά τον επόμενο χρόνο", σημειώνουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.