ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βουτιά» υπό το μηδέν για το αμερικανικό αργό

23:36 - 20 Απρ 2020 | Εμπορεύματα
«Βουτιά» υπό το μηδέν για το αμερικανικό αργό
Εφιαλτική και συνάμα ιστορική ήταν η συνεδρίαση της Δευτέρας για τις τιμές πετρελαίου, καθώς η τιμή του αμερικανικού αργού παράδοσης Μαΐου κατακρημνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 0 δολάριο ανά βαρέλι, με τους επενδυτές να είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν πετρέλαιο, ελλείψει δυνατότητας αποθήκευσης.

Το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου του αμερικανικού αργού (WTI) διολίσθησε κατά 55,90 δολ. ή 306% κλείνοντας τις συναλλαγές στο -37,63 δολ. το βαρέλι. Σημειώνεται ότι προς στιγμήν βρέθηκε να κάνει «βουτιά» στα αρνητικά επίπεδα των -40,32 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με τους Financial Times. Πρόκειται βεβαίως για τα χαμηλότερα επίπεδα, που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία όπου παρατηρείται φαινόμενο συμβόλαιο να διαπραγματεύεται με αρνητικές τιμές. Σημειώνεται επίσης ότι το ιστορικό χαμηλό του πετρελαίου είχε σημειωθεί στις 31 Μαρτίου του 1986 στα 10,42 δολάρια ανά βαρέλι.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η κοντινή λήξη του συμβολαίου ενέτεινε τις πιέσεις. Το συμβόλαιο του επόμενου μήνα, αν και γνώρισε μεγάλες πιέσεις, απέφυγε την ολική κατάρρευση που γνώρισε το συμβόλαιο του Μαΐου.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Ιουνίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο πλέον, υποχώρησε 4,60 δολ. ή 18,3% και έκλεισε στα 20,03 δολ. το βαρέλι. Παράλληλα, το Brent Ιουνίου, το σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο, έχασε 8,9% στα 25,57 δολ. το βαρέλι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.