ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε θετικό έδαφος το αμερικανικό αργό μετά το ιστορικό κραχ

08:47 - 21 Απρ 2020 | Εμπορεύματα
Σε θετικό έδαφος το αμερικανικό αργό μετά το ιστορικό κραχ
Μετά τη χθεσινή ιστορική, «βουτιά» στην τιμή του αμερικανικού αργού παράδοσης Μαΐου, που διαπραγματεύτηκε για πρώτη φορά σε αρνητικές τιμές, σήμερα γύρισε σε θετικό έδαφος.

Ειδικότερα, αυτήν την ώρα η τιμή του διαμορφώνεται στα 1,37 δολάρια το βαρέλι.

Οι αρνητικές τιμές, όπως σημειώνουν οι Financial Times, είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη της κρίσης στον πετρελαϊκό κλάδο, καθώς τα lockdowns που έχουν επιβάλει οι αρμόδιες αργές για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού μείωσαν τη ζήτηση για αργό κατά περισσότερο από 30%. Παράλληλα, οι τιμές του αργού έχουν πληγεί σοβαρά από τους φόβους για μια βαθιά παγκόσμια ύφεση, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών παγκοσμίως.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reutes, παρά τη μείωση της ζήτησης, η προμήθεια του «μαύρου χρυσού» συνέχισε να αυξάνεται, αφού ακόμα και η πρόσφατη συμφωνία του OPEC+ για μείωση της προμήθειας, ούτε αρκετά γρήγορα θα πραγματοποιηθεί, ούτε είναι αρκετά μεγάλη, για να «απορροφήσει» τα εκατομμύρια βαρέλια αχρείαστου αργού που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις αγορές. Αναλυτής προειδοποιεί ότι η κατάρρευση της ζήτησης επιταχύνεται. «Θα γίνει ακόμα πιο ‘άσχημο’ από εδώ και πέρα. Το καλοκαίρι «πέθανε» πριν καν ξεκινήσει», σχολιάζει.

Η κατάρρευση της αγοράς θα αποτελέσει, σημειώνουν οι Financial Τimes χτύπημα στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ που έκανε μεγάλες προσπάθειες να προστατεύσει την αμερικανική παραγωγή μαύρου χρυσού και μίλησε για «ενεργειακή κυριαρχία των ΗΠΑ».

Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αξιοποιήσει την ιστορική πτώση των τιμών του πετρελαίου για να αγοράσει 75 εκατ. βαρέλια αργού και να τα προσθέσει στο στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ.

Το συμβόλαιο του Ιουνίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο πλέον, ενισχύεται τώρα κατά 4,65% στα 21,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ υποχωρεί κατά 1,06% στα 25,30 δολάρια το βαρέλι.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:04 - 21 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.