ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΠΕΚ: Εξετάζεται παράταση των περικοπών στην παραγωγή

13:59 - 01 Ιουν 2020 | Εμπορεύματα
ΟΠΕΚ: Εξετάζεται παράταση των περικοπών στην παραγωγή
Την επίσπευση της συνόδου, ακόμη και εντός της εβδομάδας, εξετάζουν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, με κεντρικό ζήτημα μια μικρή παράταση στις περικοπές στην παραγωγή αργού που έχουν συμφωνηθεί και τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου.

Εντός της ημέρας αναμένεται να αποφασιστεί εάν η σύνοδος θα μετακινηθεί για τις 4 Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg. Την πρόταση για παράταση υποστηρίζουν η Σαουδική Αραβία, άτυπος ηγέτης του OPEC και οι σύμμαχοί της στον Αραβοπερσικό Κόλπο, με την τελευταία να προβλέπει επέκταση των περικοπών για ακόμη τρεις μήνες και όχι λήξη τους την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με μία εκ των πηγών.

"Οι Σαουδάραβες αναζητούν σαφώς υποστήριξη προκειμένου να κρατήσουν την παραγωγή χαμηλά για μεγαλύτερο διάστημα", τονίζει η Amrita Sen, επικεφαλής αναλύτρια πετρελαίου στην Energy Aspects, σε σημείωμά της.

Οποιεσδήποτε αλλαγές στη συμφωνία, η οποία επετεύχθη τον Απρίλίο εν μέσω κατάρρευσης της παγκόσμιας ζήτησης και των τιμών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα χρειαστεί να "περάσουν" από μια άμεση διαπραγμάτευση μεταξύ της Σ. Αραβίας και της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει υπονοήσει ότι θα προτιμούσε να αρχίσει μια μείωση των περικοπών, όπως προβλέπεται στην αρχική συμφωνία, ωστόσο οι δύο χώρες έχουν δεσμευθεί σε στενό συντονισμό ενεργειών.

Η ανάκαμψη των τιμών

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν τον Μάιο, καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης ήταν ισχυρότερη του αναμενομένου. Ωστόσο, με τα lockdown να αίρονται σταδιακά ανά τον πλανήτη, οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας αποσταθεροποιούν κάθε δυνατότητα πρόβλεψης για τη μορφή της ανάκαμψης. Περίπου στα 35 δολ. το βαρέλι, η τρέχουσα τιμή του αργού βρίσκεται χαμηλότερα της αναγκαίας για πολλές χώρες ώστε να καλύπτουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουλίου (-0,31%, στα 35,37 δολ. το βαρέλι), όσο και το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Αυγούστου (+0,74%, στα 38,12 δολ. το βαρέλι), δεν σημείωναν ιδιαίτερες διακυμάνσεις στην τιμή τους τη Δευτέρα, καθώς οι διαδηλώσεις και ταραχές στις ΗΠΑ μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολις ενισχύουν το αίσθημα πολιτικού και οικονομικού κινδύνου.

Οι περικοπές

Ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας, που βρίσκεται στην κυλιόμενη προεδρία του OPEC, Mohamed Arkab, προχωρεί ήδη σε επαφές για διοργάνωση συνόδου στις 4 Ιουνίου αντί της προγραμματισμένης για τις 9-10 του μηνός.

Η συμμαχία 23 εθνών είχε αποφασίσει τον Απρίλιο περικοπή 9,7 εκατ. βαρελιών ή 10% της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν περαιτέρω και εθελοντική περικοπή άλλων 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο, οδηγώντας αθροιστικά την περικοπή κοντά στα 11 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση.

Με βάση την τωρινή συμφωνία, οι περικοπές από τον Ιούλιο θα αμβλυνθούν στα 7,7 εκατ. βαρέλια μέχρι και τον Δεκέμβριο και ακόμη περισσότερο στις αρχές του 2021.

Ερωτώμενος για το θέμα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε, μέσω τηλεδιάσκεψης: "Ας μην προτρέχουμε".

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:10 - 01 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.