ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρά την αρχική καχυποψία, ο Μπάφετ επένδυσε στον χρυσό

10:55 - 15 Αυγ 2020 | Εμπορεύματα
Παρά την αρχική καχυποψία, ο Μπάφετ επένδυσε στον χρυσό
Ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής, Γουόρεν Μπάφετ, αποφάσισε να επενδύσει στην αγορά του χρυσού, επιδιώκοντας να αποκομίσει οφέλη από τη ραγδαία εκτίναξη της αξίας του πολύτιμου μετάλλου.

Ειδικότερα, η Berkshire Hathaway Inc, που ανήκει στον Μπάφετ, προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό της μετοχές της Barrick Gold Corp, στέλνοντας τις τιμές των τίτλων της δεύτερης μεγαλύτερης εξορυκτικής εταιρείας του μετάλλου στα ύψη. Ειδικότερα, η Berkshire αγόρασε 20,9 εκατομμύρια μετοχές ή 1,2% του μετοχικού κεφαλαίου. Η αξία τους φτάνει τα 565 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κίνηση αυτή προκαλεί μεγάλη εντύπωση στις αγορές, καθώς στο παρελθόν ο Μπάφετ προειδοποιούσε κατά της επένδυσης στο πολύτιμο μέταλλο γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι «παραγωγικό», όπως μια φάρμα ή μια εταιρεία.

Βέβαια, η πρόσφατη εκρηκτική άνοδος του πολύτιμου μετάλλου δεν γινόταν να μην «συγκινήσει» τον μεγαλοεπενδυτή, με αποτέλεσμα να αγοράσει ένα μέρος των μετοχών της χρυσοφόρας μεταλλευτικής εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή του πολύτιμου μετάλλου «εκτινάχθηκε» στις 7 Αυγούστου σε επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας τα 2.072,50 δολάρια ανά ουγγιά. Μάλιστα, το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε άνοδο για εννέα διαδοχικές εβδομάδες. Αυτή την εβδομάδα, βέβαια, το ανοδικό ράλι διεκόπη, με τον χρυσό να παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 4,5%.

Η προϊστορία με το ασήμι

O Μπάφετ μπορεί να ήταν αρνητικός απέναντι στο χρυσό στο παρελθόν, αυτή όμως δεν είναι η πρώτη του κίνηση στην αγορά μετάλλων. Το 1997 αγόρασε 129,7 εκατομμύρια ουγγιές ασήμι.

Η τιμή με την οποία απέκτησε τη μεγαλύτερη ποσότητα ήταν κάτω των 6 δολαρίων η ουγγιά, ενώ έκλεισε τη θέση του λίγο αργότερα. Την επένδυση αυτή αποκάλυψε ο ίδιος εννιά χρόνια αργότερα. «Ήμουν ο βασιλιάς του ασημιού για λίγο», είχε πει τότε.

Τέλος, το Bloomberg σημειώνει πως το ράλι του χρυσού έχει προκαλέσει επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο εξόρυξης με εταιρείες του να συγκεντρώνουν 2,4 δισ. δολάρια το β’ τρίμηνο από τη διάθεση μετοχών.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:33 - 15 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.