ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

OPEC+: Συμφωνία για μείωση των περικοπών στην παραγωγή το 2021

21:30 - 03 Δεκ 2020 | Εμπορεύματα
OPEC+: Συμφωνία για μείωση των περικοπών στην παραγωγή το 2021
Το ευρύτερο καρτέλ του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και των εταίρων τους εκτός οργανισμού, γνωστό ως OPEC+, κατέληξε τελικώς σε συμφωνία για μείωση των περικοπών στην παραγωγή αργού εντός του 2021, αλλά με ρυθμό πιο αργό του αρχικώς προβλεπομένου, σε μια προσπάθεια να επιτρέψουν στην αγορά να "απορροφήσει" ομαλότερα την επιπλέον παραγωγή "μαύρου χρυσού".

Η ομάδα των 23 χωρών θα προσθέσει 500.000 βαρέλια αργού την ημέρα στην παγκόσμια παραγωγή από τον Ιανουάριο, δηλαδή το ένα τέταρτο της ποσότητας που αναμενόταν, με βάση τον προηγούμενο σχεδιασμό, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

Οι αρμόδιοι υπουργοί των κρατών - μελών του OPEC+ θα διαπραγματευτούν στη συνέχεια το πότε θα προχωρήσουν στις υπόλοιπες προβλεπόμενες αυξήσεις στην παραγωγή, πρόσθεσε η πηγή του Bloomberg.

Η πιο αργή μείωση των περικοπών βρίσκεται πίσω από εκείνο που ανέμεναν αγορές και αναλυτές, δηλαδή μία τρίμηνη πλήρη αναστολή της σχεδιαζόμενης αύξησης της πετρελαϊκής παραγωγής. Ωστόσο, ο συμβιβασμός προστατεύει την ενότητα του OPEC+, ο οποίος αντιμετώπιζε το φάσμα μιας διάλυσης, κυρίως λόγω της φιλονικίας μεταξύ δύο κομβικής σημασίας μελών του, της άτυπης ηγέτιδας Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Με βάση την αναθεωρημένη συμφωνία, το α' τρίμηνο του 2021 η παραγωγή πετρελαίου θα υπολείπεται ελαφρώς της ζήτησης, σε αντίθεση με το τι θα συνέβαινε αν εφαρμοζόταν το αρχικό σχέδιο χαλάρωσης των περικοπών.

"Κατανοούμε ότι όλα τα μάτια είναι στραμμένα επάνω μας", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, στην τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη του καρτέλ. "Είμαι εντελώς σίγουρος ότι θα λάβουμε μια καλά θεμελιωμένη, ισορροπημένη απόφαση", πρόσθεσε.

Την άνοιξη, ο OPEC+ είχε αποφασίσει την μείωση της συνολικής παραγωγής των μελών του κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ τον Αύγουστο επέστρεψε 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στην παραγωγή. Αρχικώς το σχέδιο προέβλεπε επιστροφή άλλων 2 εκατ. ημερησίως από τις αρχές Ιανουαρίου 2021.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.