ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τιμές πετρελαίου: Απίθανο να καταγραφεί ισχυρή άνοδος εντός του 2021

12:36 - 01 Ιαν 2021 | Εμπορεύματα
Τιμές πετρελαίου: Απίθανο να καταγραφεί ισχυρή άνοδος εντός του 2021
Δύσκολα θα καταγράψουν σημαντική άνοδο οι τιμές του πετρελαίου το 2021, καθώς η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις απειλούν την ήδη αποδυναμωμένη ζήτηση καυσίμων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή 39 οικονομολόγων και αναλυτών και ανέδειξε κάποιες τάσεις στις τιμές αναφέροντας ότι το μπρεντ θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα 50,67 δολάρια ανά βαρέλι τον επόμενο χρόνο.

Αυτή η τιμή είναι ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με μια δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα που προέβλεπε μια μέση τιμή στα 49,35 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν τα 47,45 δολάρια ανά βαρέλι το 2021.

Οι προβλέψεις

Μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία αυτόν τον μήνα αυξάνει τον κίνδυνο για νέα lockdown, τα οποία μαζί με τη σταδιακή διάθεση εμβολίων ενδέχεται να περιορίσουν τα περαιτέρω κέρδη.

Η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό ανάπτυξης των εμβολίων που διατίθενται για την καταπολέμηση του ιού, ανέφεραν οι αναλυτές, ενώ ορισμένοι αναμένουν ότι δεν θα επιστρέψουν στα προ-πανδημικά επίπεδα πριν από τα τέλη του 2022 ή το 2023.

«Τα νέα στελέχη του ιού ενδέχεται να περιπλέξουν τις προοπτικές και να οδηγήσουν σε πιο σκληρές περικοπές που θα καταστρέψουν τις προοπτικές της ζήτησης για το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην OANDA. «Επιπλέον περιοριστικά μέτρα καθώς και η πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΟΠΕΚ+  θα βρίσκονται στο επίκεντρο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί και σύμμαχοι του ΟΠΕΚ συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας (ΟΠΕΚ +) συμφώνησαν να χαλαρώσουν τις μειώσεις παραγωγής τους κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο.

Ο ΟΠΕΚ + πρόκειται να συνεδριάσει στις 4 Ιανουαρίου για να συζητήσει την πολιτική, συμπεριλαμβανομένης πιθανής πρόσθετης χαλάρωσης 500.000 βαρελιών την ημέρα το Φεβρουάριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:42 - 01 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.