ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πετρέλαιο: Ανάκαμψη τιμών μετά το sell-off

10:45 - 20 Μαϊ 2021 | Εμπορεύματα
Πετρέλαιο: Ανάκαμψη τιμών μετά το sell-off
Οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν την Πέμπτη (20/5), έπειτα από τη διήμερη πτώση, κάτι που αντανακλά την περίπλοκη οικονομική ανάκαμψη του κόσμου από την πανδημία. Από τη μία η ζήτηση στις ΗΠΑ που αναμένεται να ακολουθήσει αυξητική τάση, από την άλλη η έξαρση της πανδημίας στην Ινδία, που έχει οδηγήσει σε κάμψη.

Το μπρεντ σημείωσε άνοδο 18 σεντς, ή 0,3%, στα 66,84 δολάρια το βαρέλι, έχοντας πέσει 3% την Τετάρτη. Το πετρέλαιο των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 37 σεντς, ή 0,6%, στα 63,73 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση 3,3% στην προηγούμενη περίοδο.

«Η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ διατηρείται ψηλά προτού ξεκινήσει η περίοδος οδήγησης», ανέφερε η ANZ Research. Επίσης, «η επισκεψιμότητα των αεροδρομίων των ΗΠΑ αυξήθηκε στα 1,85 εκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει και τη ζήτηση καυσίμων για τζετ».

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για αύξηση 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών.

Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προβλέψεις για πτώση 886000 βαρελιών. Το παρεχόμενο προϊόν βενζίνης, ως μέτρο ζήτησης, αυξήθηκε 5% στα 9,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αν και αυτό, εν μέρει, ήταν συνεπακόλουθο του κλεισίματος του Colonial Pipeline.

Ακόμα «η πτώση της ζήτησης καυσίμων στην Ινδία είναι πιθανό να επιδεινωθεί τον Μάιο λόγω περιορισμών κίνησης», ανέφερε η ANZ. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ατόμων που έκαναν τεστ στην Ινδία έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό, γεγονός που υποδηλώνει μια σπειροειδή εξάπλωση του ιού καθώς ο αριθμός των καθημερινών θανάτων ανήλθε σε ρεκόρ 4.529.

Η πτώση των τιμών αυτή την εβδομάδα έδωσε πρόσθετη ώθηση την Τετάρτη, μετά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν έχουν σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην άρση των κυρώσεων και στην ύπαρξη περισσότερων προσφορών στην αγορά.

Μεταγενέστερες αναφορές υπέδειξαν ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας.

«Βλέπουμε την αντίδραση της αγοράς ως υπερβολική και συνιστούμε την αγορά στην πτώση προτού έρθει ένα σκληρό καλοκαίρι», δήλωσε η Citi Research σε εβδομαδιαία αναφορά πετρελαίου.

Σύμφωνα με προβλέψεις, η Fed ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια λόγω των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης κάτι που ώθησε ορισμένους επενδυτές να μειώσουν την έκθεση στο πετρέλαιο και σε άλλα εμπορεύματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:46 - 20 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.