ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Η αντεπίθεση του «μαύρου χρυσού» Κύριο

07:52 - 15 Ιουν 2021 | Εμπορεύματα
Goldman Sachs: Η αντεπίθεση του «μαύρου χρυσού»
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019 έχει αναρριχηθεί η τιμή του Brent μετά τα στοιχεία για την ανάκαμψη της ζήτησης και την περιορισμένη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν. Ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs προβλέπει ότι το φετινό καλοκαίρι θα χαρακτηρισθεί από το ράλι του «μαύρου χρυσού».

Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο αυτό το ράλι θα συνεχιστεί με το Brent να αναμένεται να φτάσει τα 80 $ / bbl αυτό το καλοκαίρι, λόγω της περαιτέρω μεγάλης αύξησης της ζήτησης καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί και η ανάκαμψη των αερογραμμών ενόψει της κυρίως ανελαστικής προσφοράς.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs η πρόσφατη πτώση του spread WTI-Brent - σύμφωνα με την πρόβλεψη της - στα 2,5 $ / bbl είναι αξιοσημείωτη, με τη Βόρεια Αμερική να παίρνει τα ηνία από την κινεζική ζήτηση και τις περικοπές του ΟΠΕΚ για την ενίσχυση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

Η εγχώρια ζήτηση στις ΗΠΑ ανακάμπτει απότομα, ενώ πειθαρχημένοι, παραμένουν οι παραγωγοί σχιστολιθικού, με τις ΗΠΑ και τον Καναδά να έχουν αυτό δεσμευθεί το καλοκαίρι που έρχεται για καθαρή μείωση των εξαγωγών αργού προς την παγκόσμια αγορά, μεγαλύτερη από την περικοπή της Σαουδικής Αραβίας νωρίτερα φέτος.

Παρόλο που υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον ΟΠΕΚ και στα διυλιστήρια, αναμένεται ότι ο ΟΠΕΚ θα είναι πίσω από την ανάκαμψη της ζήτησης - δεδομένης της ανελαστικότητας των τιμών του σχιστολιθικού - με τα διυλιστήρια να είναι πιθανό να ανταποκριθούν γρήγορα στην αυξανόμενη ζήτηση.

Ως αποτέλεσμα, η Goldman συνεχίζει να αναμένει μια ταχύτερη εξισορρόπηση της αγοράς αργού σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές πετρελαιοειδών. Και για αυτό συστήνει long θέσεις.

Από την πλευρά της ζήτησης, τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού οδηγούν σε υψηλότερη κινητικότητα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, με την παγκόσμια ζήτηση να εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 1,5 εκατ. βαρέλια / ημέρα τον τελευταίο μήνα στα 96,5 mb / d. Σύμφωνα με την ανάλυση, αυτή η ανάκαμψη θα συνεχιστεί, με την παγκόσμια ζήτηση να αναμένεται να φτάσει τα 99 mb / d τον Αύγουστο, με τη ζήτηση αεροπορικών καυσίμων να ενισχύεται αυτό το καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα, η εποχικότητα κινητικότητας των ανεπτυγμένων οικονομιών και η ζήτηση για κλιματισμό στη Μέση Ανατολή θα συμβάλουν περαιτέρω, αφήνοντας μόνο μια πιο μετριοπαθή ανάκαμψη για τις αναδυόμενες.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.