ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΠΕΚ+: «Βαθαίνει» η κρίση - «Εκτοξεύονται» οι τιμές του πετρελαίου

19:57 - 05 Ιουλ 2021 | Εμπορεύματα
ΟΠΕΚ+: «Βαθαίνει» η κρίση - «Εκτοξεύονται» οι τιμές του πετρελαίου
Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συζητήσεις της συμμαχίας των πετρελαιοπαραγωγών χωρών (ΟΠΕΚ+) για μια νέα συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου, καθώς η προγραμματισμένη για σήμερα (5/7) τηλεδιάσκεψη τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Σύμφωνα με τον Bloomberg, η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ δύο διαχρονικών συμμάχων του Κόλπου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι η αιτία πίσω από την ένταση που δημιουργήθηκε στην ομάδα του ΟΠΕΚ+.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν ανώνυμες πηγές με γνώση της κατάστασης, η απουσία συμφωνίας αφήνει τα μέλη του Οργανισμού στα ίδια επίπεδα παραγωγής την ώρα που η ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται δραματικά, καθώς οι αγορές ανακάμπτουν ταχύτατα από την πανδημία.

Η συμφωνία είναι μια σημαντική αποτυχία για τα μέλη του ΟΠΕΚ+ καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο βασικών μελών του, έχουν πληγωθεί σε τέτοιο βαθμό, που είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η μη επίτευξη συμφωνίας βλάπτει την εικόνα του ΟΠΕΚ+ ως ρυθμιστής της αγοράς πετρελαίου ενισχύοντας τις πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές.

Την περασμένη Παρασκευή (2/7) ο ΟΠΕΚ+ κατέληξε σε μία πρόταση για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μεταξύ Αυγούστου και τέλους του έτους σε 400.000 βαρέλια ημερησίως. Πρότεινε επίσης να επεκταθούν οι υπόλοιπες περικοπές παραγωγής έως το τέλος του 2022.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι μετά τη σημερινή εξέλιξη οι τιμές του «μαύρου» χρυσού» έφτασαν να διαπραγματεύονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών. Το αμερικανικό αργό τύπου WTI ενισχύεται κατά 1,56% στα 76,33 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ σημειώνει κέρδη 1,30% και διαπραγματεύεται στα 77,16 δολάρια το βαρέλι.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:11 - 05 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.