ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Χωρίς λύση το αδιέξοδο του ΟΠΕΚ+

15:58 - 12 Ιουλ 2021 | Εμπορεύματα
Reuters: Χωρίς λύση το αδιέξοδο του ΟΠΕΚ+
Σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ+ που επικαλείται το Reuters, ο Οργανισμός δεν έχει σημειώσει ακόμη πρόοδο στην επίλυση της διαμάχης ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια διαφωνία που οδήγησε σε μη συμφωνία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, η Ρωσία δουλεύει πίσω από τα παρασκήνια για να φέρει το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί μια λύση για τη συμφωνία. Βέβαια, μια ρωσική πηγή δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένεται συνάντηση αυτή την εβδομάδα.

Η διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών βρέθηκε στο επίκεντρο την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία για ενίσχυση της παραγωγής από τον Αύγουστο. Η κατάσταση ανάγκασε τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να εγκαταλείψουν τις συνομιλίες για την αύξηση της παραγωγής μετά από ημέρες διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται, επιπλέον, πως ο Λευκός Οίκος είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες του ΟΠΕΚ και των εταίρων του και έχουν πραγματοποιήσει συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, δεν συζήτησαν για τον ΟΠΕΚ+ ή τις τιμές του πετρελαίου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Παρασκευή.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν σήμερα, η Σαουδική Αραβία και το Ομάν έκαναν έκκληση για συνεχή συνεργασία του ΟΠΕΚ+.

Υπενθυμίζεται πως ο οργανισμός κατέληξε σε συμφωνία πέρυσι για περικοπές παραγωγής πετρελαίου σχεδόν κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ή περίπου το 10% της διεθνούς  παραγωγής, με την πανδημία να πλήττει τη ζήτηση. Οι περιορισμοί σταδιακά χαλάρωσαν και επί του παρόντος κυμαίνονται στα 5,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Αυγούστου υποχωρεί 1,30% και κινείται στα 73,60 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου χάνει 1,27%, και κινείται στα 74,85 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.