ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα δεν αποτελεί απειλή για το πετρέλαιο Κύριο

10:59 - 08 Αυγ 2021 | Εμπορεύματα
Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα δεν αποτελεί απειλή για το πετρέλαιο
Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent κατέγραψε απώλειες άνω του 6% εντός της εβδομάδας που μας πέρασε, καθώς η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα συνεχίζει να τροφοδοτεί τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη ζήτηση για τα βασικά προϊόντα.

Στο πλαίσιο εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, η Κίνα κλείνει τα τουριστικά θέρετρα, ακυρώνει πτήσεις και περιορίζει τα ταξίδια με τρένο, με τις μισές επαρχίες της να αναφέρουν ισχυρή αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ιαπωνία επέκτεινε την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην Ταϊλάνδη σημειώθηκαν ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων, ενώ οι αμερικανικές πολιτείες της Φλόριντα και της Λουιζιάνα κατέγραψαν μερικούς από τους υψηλότερους αριθμούς νοσηλειών λόγω Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας.

Μάλιστα, η Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ τονίζει πως μια χώρα μπορεί να χρειαστεί να εμβολιάσει το 80-90% του πληθυσμού της για να φτάσει στην ανοσία της αγέλης, καθώς η μετάλλαξη δέλτα είναι διπλά μεταδοτική.

Όμως, ενώ οι διαφορές από ήπειρο σε ήπειρο, αλλά και από χώρα σε χώρα, παραμένουν σημαντικές όσον αφορά την επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων και τον ρυθμό του εμβολιασμού, η UBS αναφέρει σε νέο της report ότι η επιστροφή στην οικονομική ομαλοποίηση θα συνεχιστεί σε παγκόσμια βάση, παρέχοντας στήριξη στις τιμές του πετρελαίου τους επόμενους μήνες για τους εξής λόγους:

Ο εμβολιασμός συνεχίζει να αποδεικνύεται αποτελεσματικός και έχει αποδυναμώσει τη σύνδεση μεταξύ νέων κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, οι 10 πολιτείες με τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων έχουν λιγότερο από το 50% των κατοίκων τους πλήρως εμβολιασμένο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σχεδόν το 60% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο και σχεδόν το 70% έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση, ο εβδομαδιαίος αριθμός νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε τροχιά μείωσης για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, διατηρώντας μάλιστα καλές προοπτικές για το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα.

Παράλληλα, η Σιγκαπούρη στοχεύει στην επανέναρξη ορισμένων διεθνών ταξιδιών έως τον Σεπτέμβριο, αφού φτάσει το επίπεδο εμβολιασμού στο 80%.

Η πολιτική «όρεξη» για ευρύτερους περιορισμούς έχει μειωθεί, ενισχύοντας τις προσπάθειες για ταχύτερους εμβολιασμούς

Ενώ ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί σε ορισμένες ανεπτυγμένες αγορές, η UBS αναμένει από τις κυβερνήσεις να βρουν τρόπους για να προωθήσουν τους εμβολιασμούς αντί να επαναφέρουν τους εθνικούς περιορισμούς κινητικότητας.

Ενδεχομένως να ακολουθηθεί η τακτική των στοχευμένων ελέγχων εάν η εξάπλωση επιδεινωθεί, ωστόσο, σύμφωνα με τη UBS, δε θα είναι συγκρίσιμοι με εκείνους που εφαρμόστηκαν στο απόγειο της πανδημίας.

Αντ’ αυτού, ο ελβετικός οίκος αναμένει από τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μέτρα όπως μάσκες, κοινωνικές αποστάσεις και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για ορισμένες δραστηριότητες, προκειμένου να διατηρήσουν τις οικονομίες τους ανοιχτές.

Η αγορά πετρελαίου παραμένει ελλειμματική

Επιπλέον, η UBS αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 99 mbpd (εκατ. βαρέλια ανά ημέρα) φέτος καθώς η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, από το χαμηλό των 78 mbpd τον Απρίλιο του 2020.

Με τον ΟΠΕΚ+ να ελέγχει σταθερά την προσφορά και να διατηρεί την επιφυλακτική του στάση, η αγορά αργού είναι πιθανό να γίνει πιο «σφιχτή». Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος αναφέρει ότι οι συνεχείς μειώσεις των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Έτσι, με τους παράγοντες που στηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου να παραμένουν ανέπαφοι, η UBS προβλέπει ότι το Brent θα διαπραγματεύεται μεταξύ 75 και 80 δολαρίων το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με τα 70 δολάρια το βαρέλι σήμερα.

Παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου αυτήν την εβδομάδα, ο S&P 500 κατέγραψε απανωτά ιστορικά υψηλά την περασμένη εβδομάδα, με τα ενεργειακά αποθέματα να είναι μεταξύ των τομέων με τις καλύτερες επιδόσεις.

Αυτό υπογραμμίζει την άποψη της UBS ότι τα αποθέματα πετρελαίου δεν αντανακλούν πλήρως την ανάκαμψη των τιμών του Brent και του WTI από το χαμηλό του περασμένου Απριλίου.

Τέλος, η UBS διατηρεί τη θετική της στάση απέναντι στις μετοχές των εταιρειών ενέργειας και στις ισοτιμίες που σχετίζονται με το πετρέλαιο εν μέσω περαιτέρω επαναλειτουργίας και ανάκαμψης των οικονομιών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.