ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις μη ενεργειακές κυρώσεις Κύριο

15:10 - 25 Φεβ 2022 | Εμπορεύματα
Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις μη ενεργειακές κυρώσεις
«Ηρεμούν» την Παρασκευή (25/2) οι τιμές του πετρελαίου, μετά το ράλι της Πέμπτης από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Αν και αμερικανικό αργό και μπρεντ παραμένουν σε υψηλά μηνών μην πέφτοντας κάτω από τα 93 δολάρια το βαρέλι, οι τιμές υποχωρούν από τη στιγμή που το πακέτο των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας δεν περιελάμβαναν σκληρά μέτρα στον τομέα της ενέργειας

Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι οι ροές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας δεν θα μπουν ιδιαίτερα στο στόχαστρο. Η χώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αργού στον κόσμο και σημαντικός πάροχος φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αυτό έφερε «βουτιά» και στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται με άλλες χώρες για μια συνδυασμένη απελευθέρωση επιπλέον πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα αργού.

«Οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πολιτικοί μέχρι στιγμής φαίνεται να αποφεύγουν να “χτυπήσουν” τη Ρωσία με κυρώσεις που συνδέονται με την ενέργεια γιατί θα έβλαπτε την Ευρώπη εξίσου αν όχι περισσότερο από τη Ρωσία», δήλωσε ο αναλυτής του SEB Μπγιάρν Σίλντροπ.

Οι κορυφαίοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, ωστόσο, αγωνίζονται να εξασφαλίσουν εγγυήσεις στις δυτικές τράπεζες ή να βρουν πλοία, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι συμμαχικοί παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συναντώνται την Τετάρτη για να αποφασίσουν εάν θα τηρήσουν τα σχέδια για αύξηση του στόχου παραγωγής τους τον Απρίλιο κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Την Παρασκευή, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,38% στα 93,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,21% τα 95,62 δολάρια το βαρέλι.

Ο χρυσός καταγράφει επίσης σημαντικές απώλειες 1,25% στα 1.902,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι χάνει 1,75% στα 24,255 δολάρια η ουγγιά.

Αντίθετα, ο χαλκός σημειώνει άνοδο 0,66% στα 4,4855 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1194 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,09% στο 1,3387 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8362 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.