ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O ΟΠΕΚ αποτρέπει την ΕΕ από εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

14:30 - 24 Μαρ 2022 | Εμπορεύματα
O ΟΠΕΚ αποτρέπει την ΕΕ από εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ πιστεύουν ότι μια πιθανή απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πετρέλαιο από τη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, θα έβλαπτε τους καταναλωτές και ο όμιλος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών έχει μεταφέρει τις ανησυχίες του στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Reuters.

Ισχυρά μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιχειρούν να κρατήσουν ουδέτερη στάση μεταξύ Δύσης και Μόσχας, ενώ ο OPEC+, που περιλαμβάνει τη Ρωσία, δεν έχει συζητήσει καθόλου το ζήτημα της Ουκρανίας.

Η ΕΕ, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αργό, έχει ήδη επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής της τράπεζας. Το μπλοκ συζητά σήμερα και αύριο εάν και πώς θα επιβληθούν κυρώσεις στην ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας.

Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα Μοχάμαντ Μπαρκίντο, συναντήθηκαν με τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson στις 16 Μαρτίου για να συζητήσουν τις «κρίσιμες στιγμές» για την αγορά ενέργειας, ανέφερε ο Simson στο Twitter.

Μία από τις πηγές του ΟΠΕΚ είπε ότι οι ανησυχίες του ομίλου έγιναν σαφείς στην ΕΕ. «Είναι πολύ καλά ενημερωμένοι», είπε η πηγή, αρνούμενη να κατονομαστεί.

Ερωτηθείς για σχόλια σχετικά με τη συνάντηση της 16ης Μαρτίου, ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε: «Ο ΟΠΕΚ παρουσίασε την ανάλυσή του για την κατάσταση της αγοράς πετρελαίου και μας ενημέρωσε για τα σχέδιά του όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου».

«Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, τίποτα δεν βγαίνει εκτός τραπεζιού όσον αφορά στις μελλοντικές κυρώσεις», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.