ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγή σκηνικού στην αγορά πετρελαίου με στηρίξεις εξ Αραβίας Κύριο

14:00 - 29 Μαρ 2022 | Εμπορεύματα
Αλλαγή σκηνικού στην αγορά πετρελαίου με στηρίξεις εξ Αραβίας
«Στροφή» στα θετικά πρόσημα έκαναν σήμερα (29/3) οι τιμές του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να αποτελεί πεδίο έντονων μεταβολών λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, αλλά και της στάσης του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ+).

Σε μία συνεδρίαση που ξεκίνησε με απώλειες, εν τέλει το μεσημέρι άλλαξε το κλίμα και πλέον το αμερικανικό αργό τύπου WTI (West Texas Intermediate) καταγράφει άνοδο 0,85% στα 106,86 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ ενισχύεται κατά 1,21% στα 110,81 δολάρια το βαρέλι.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσαν ότι οι χώρες τους έχουν κάνει αυτό που τους αναλογεί για να ισορροπήσουν οι αγορές του αργού. Οι δηλώσεις του λειτούργησαν ευεργετικά για τις τιμές πετρελαίου, οι οποίες επέστρεψαν στα κέρδη μετά από την χθεσινή (28/3) συνεδρίαση των έντονων απωλειών.

«Έχουμε μία αποστολή και μία μοναδική αποστολή που σταθεροποιεί την αγορά. Άρα δεν μπορούμε να πολιτικοποιούμε ή να φέρνουμε την πολιτική στον οργανισμό κάνοντας αυτή τη συζήτηση…ο στόχος μας είναι να ηρεμήσουμε την αγορά», τόνισε σε συνέδριο του κλάδου ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, Σουχάιλ αλ-Μαζρούι. O ΟΠΕΚ+ θα κρατήσει την πολιτική μακριά από τη λήψη αποφάσεων υπέρ του «κοινού καλού» της σταθεροποίησης των τιμών της ενέργειας, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ+ επιμένει σε μέτρια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου παρά τις υψηλές τιμές. Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως το Μάιο παραμένει η κύρια επιλογή για την υπουργική διάσκεψη του ΟΠΕΚ + στις 31 Μαρτίου, δήλωσε στο TASS πηγή σε μία από τις αντιπροσωπείες.

Παράλληλα, οι επενδυτές σταθμίζουν τις επιπτώσεις μίας πιθανής μείωσης της ζήτησης καυσίμων στην Κίνα, μετά το κλείσιμο του χρηματοοικονομικού κόμβου της Σαγκάης για να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Τέλος, η Saudi Aramco πιθανότατα θα αυξήσει την τιμολόγηση του αργού για τους πελάτες της Ασίας σε επίπεδα ρεκόρ, ακόμη και όταν η Κίνα παλεύει με το ξέσπασμά της, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, σηματοδοτώντας μια ανοδική προοπτική παρά τον κίνδυνο για τη ζήτηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:04 - 29 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.