ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία ταρακούνησε τις αγορές με...μπλόκο σε Βουλγαρία-Πολωνία

23:40 - 26 Απρ 2022 | Εμπορεύματα
Φυσικό αέριο: Η Ρωσία ταρακούνησε τις αγορές με...μπλόκο σε Βουλγαρία-Πολωνία
Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι πρώτες χώρες στις οποίες η Ρωσία αποφάσισε να κλείσει τις κάνουλες του φυσικού αερίου.

Αρχικά, η Gazprom ανακοίνωσε στην Πολωνία ότι σταματά την παροχή φυσικού αερίου και αργότερα το βράδυ της Τρίτης (26/4) έγινε γνωστό πως ανάλογη απόφαση έχει λάβει και για τη Βουλγαρία.

Η απόφαση έχει άμεση ισχύ και η διακοπή παροχής αερίου ξεκινά απο την Τετάρτη (27/4).

Όπως είναι φυσικό, η είδηση αναστάτωσε την αγορά και η τιμή του φυσικού αερίου ανέβηκε κατακόρυφα σε ποσοστό έως 17%, για να κλείσει τελικά κοντά στο 5%. Η είδηση ταρακούνησε επίσης και τη Wall Street.

Η Βουλγαρία, πάντως, υποστηρίζει ότι έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.

Υπογραμμίζεται, δε, ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε και η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα.

Οι διακοπές γίνονται βάσει του ρωσικού διατάγματος που εκδόθηκε στα τέλη Μαρτίου και προβλέπει ότι οι πληρωμές σε ευρώ θα πρέπει να μετατρέπονται σε ρούβλια, για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Πρόκειται ασφαλώς, για ένα μέρος της στρατηγικής του παράπλευρου πολέμου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, παράλληλα με τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Πλέον, η διαμάχη αφορά πολύ περισσότερες χώρες και ο οικονομικός πόλεμος εξελίσσεται παράλληλα με αυτόν στο πεδίο της μάχης.

Η Ρωσία, προφανώς και "τιμωρεί" σε πρώτη φάση χώρες που χαρακτηρίζει εχθρικές και ασφαλώς στέλνει μήνυμα σε πολλές ακόμα, με τη Γερμανία να βρίσκεται σε συναγερμό, λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια.

Κάτι ανάλογο βέβαια ισχύει και για την Ελλάδα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 00:40 - 27 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.