ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επεκτείνει το ράλι του το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο

13:56 - 01 Ιουν 2022 | Εμπορεύματα
Επεκτείνει το ράλι του το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Σταθερά... ανοδικά συνεχίζουν οι τιμές του πετρελαίου και την Τετάρτη (1/6), αφού οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε μερική και σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και καθώς η Κίνα τερμάτισε το lockdown της για τον COVID-19 στη Σαγκάη.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ κατέγραψαν κέρδη τον Μάιο, σηματοδοτώντας τον έκτο συνεχόμενο μήνα ανόδου των τιμών.

«Η διάθεση στην αγορά πετρελαίου φαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο ανοδική», δήλωσε ο αναλυτής της Julius Baer, Νόρμπερτ Ράκερ. «Το εμπάργκο της Ευρώπης και το μερικό άνοιγμα της Κίνας τροφοδοτούν τους φόβους για την προσφορά και ανεβάζουν τις τιμές του πετρελαίου», συμπλήρωσε. 

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν κατ' αρχήν τη Δευτέρα να μειώσουν το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία έως το τέλος του τρέχοντος έτους, τις πιο σκληρές κυρώσεις του μπλοκ από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Μόλις εγκριθούν πλήρως, οι κυρώσεις για το αργό θα επιβληθούν σταδιακά σε περισσότερο από έξι μήνες και στα διυλισμένα προϊόντα σε διάστημα οκτώ μηνών. Το εμπάργκο εξαιρεί το πετρέλαιο αγωγών από τη Ρωσία ως παραχώρηση προς την Ουγγαρία και άλλα δύο αποκλειστικά χερσαία κράτη της ΕΕ.

Στην Κίνα, το αυστηρό lockdown της Σαγκάης για τον COVID-19 έληξε την Τετάρτη έπειτα από δύο μήνες, προκαλώντας προσδοκίες για σταθερότερη ζήτηση καυσίμων από τη χώρα.

Οι τιμές ανεβαίνουν ακόμα καθώς ορισμένοι παραγωγοί εξετάζουν την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας σε μια συμφωνία παραγωγής του ΟΠΕΚ+ λόγω προσδοκιών ότι μια τέτοια κίνηση θα αύξανε την προσφορά.

«Το πλήρες άνοιγμα της Σαγκάης από τους περιορισμούς του COVID-19 μπορεί να τονώσει το κλίμα στην περιφέρεια, αλλά η πιθανή εξαίρεση της Ρωσίας από τον ΟΠΕΚ, από τη συμφωνία παραγωγής, είναι το βασικό θέμα», δήλωσε ο Τζέφρι Χέιλι, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

Αν και δεν υπήρξε επίσημη πίεση για τις χώρες του ΟΠΕΚ να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο για να αντισταθμίσουν το ενδεχόμενο έλλειμμα της Ρωσίας, ορισμένα μέλη του Κόλπου είχαν αρχίσει να σχεδιάζουν αύξηση της παραγωγής κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη εκπροσώπους του ΟΠΕΚ.

Ακόμα, η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά περισσότερο από 3% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ την Τρίτη.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα είχαν μειωθεί την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος αναμενόταν να είχαν αυξηθεί. Τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία αναμένονται την Πέμπτη.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1,26% στα 116,11 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ κερδίζει 1,38% στα 117,19 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντική υποχώρηση για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 5,323% στα 89 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,78% στα 1.833,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι χάνει 0,60% στα 21,558 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός πέφτει 0,70% στα 4,266 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0715 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,06% στο 1,2593 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8509 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:02 - 01 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.