ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι στόχο έχει η εξαίρεση της Ρωσίας από τον ΟΠΕΚ

18:28 - 01 Ιουν 2022 | Εμπορεύματα
Τι στόχο έχει η εξαίρεση της Ρωσίας από τον ΟΠΕΚ
Ορισμένα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) εξετάζουν επιλογές για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τη συμφωνία παραγωγής πετρελαίου που επετεύχθη πέρυσι, ανέφερε η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της την Τρίτη (31/5).

Οι σκέψεις αυτές γίνονται μοιραία, καθώς δυτικά και ευρωπαϊκά έθνη προσπαθούν να μειώσουν την ικανότητα παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο εκπροσώπους του ΟΠΕΚ.

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας θα επιτρέψει στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή και τελικά να ρίξουν τις τιμές.

Αυτές οι χώρες έχουν παροτρυνθεί από τις ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά έθνη να ενισχύσουν την παραγωγή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν εκτιναχθεί σε περισσότερα από 100 δολάρια το βαρέλι.

Πέρυσι, η Ρωσία συμφώνησε με τον ΟΠΕΚ και εννέα χώρες εκτός ΟΠΕΚ να παράγουν περισσότερο αργό πετρέλαιο κάθε μήνα. Με βάση τη συμφωνία, ο όμιλος επρόκειτο να αυξήσει την παραγωγή κατά 432.000 βαρέλια/ημέρα κάθε μήνα έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του ΟΠΕΚ, ορισμένα μέλη του στον Περσικό Κόλπο προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή τους επόμενους μήνες.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνουν τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ και δέκα παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ με επικεφαλής τη Ρωσία, αναμένεται να εγκρίνουν λοιπόνν αύξηση της παραγωγής σε μια συνάντηση στις 2 Ιουνίου 2022 για να μειώσουν τις αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές του αργού πετρελαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την εξαίρεση της Ρωσίας, καθώς θα μπορούσε να υπονομεύσει την ενότητα της ομάδας. Ένας εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ δήλωσε χωρίς τη Ρωσία, «ποια είναι η έννοια του ΟΠΕΚ+».

Τελευταία τροποποίηση στις 18:32 - 01 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.