ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχωρεί άνω του 2% το πετρέλαιο- Τα βλέμματα στον ΟΠΕΚ

13:54 - 02 Ιουν 2022 | Εμπορεύματα
Υποχωρεί άνω του 2% το πετρέλαιο- Τα βλέμματα στον ΟΠΕΚ
Σημαντική υποχώρηση άνω του 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη (2/6), μετά την έντονη φημολογία ότι η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ ενδέχεται να ενισχύσουν την παραγωγή αργού για να αντισταθμίσουν τη μείωση της ρωσικής παραγωγής.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ βρίσκονταν στα ύψη εδώ και εβδομάδες, καθώς οι ρωσικές εξαγωγές έχουν συμπιεστεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι τιμές βρίσκουν επίσης στήριξη από τη σταδιακή επιστροφή της Κίνας στην κανονικότητα από τα αυστηρά lockdown COVID-19.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν την Πέμπτη ενόψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, κατά την οποία ο όμιλος θα αποφασίσει την πολιτική παραγωγής πετρελαίου για τον Ιούλιο.

Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραγωγή πετρελαίου για να αντισταθμίσουν τη μείωση της ρωσικής παραγωγής, δήλωσαν την Πέμπτη δύο πηγές του ΟΠΕΚ+.

Η ρωσική παραγωγή έχει μειωθεί κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) λόγω των κυρώσεων.

Μια πηγή του ΟΠΕΚ+ που γνωρίζει τη ρωσική θέση είπε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να συμφωνήσει με άλλους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή για να αντισταθμίσουν τη χαμηλότερη παραγωγή της, αλλά όχι απαραίτητα να καλύψουν όλο το έλλειμμα.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι μπορεί να δρομολογήσει εκ νέου τις εξαγωγές πετρελαίου για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες από τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.

«Ο βαθμός στον οποίο αυτό θα αποδειχθεί εφικτό είναι αμφισβητήσιμο. Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου είναι επομένως πιθανό να μειωθεί ξανά τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank Κάρστεν Φριτς, ο οποίος αμφισβήτησε επίσης την ικανότητα του ΟΠΕΚ+ να προσθέσει πολύ περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά.

Μόλις την Τετάρτη, πηγές ανέμεναν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα επιμείνει στις μέτριες μηνιαίες αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι οι παγκόσμιες αγορές είναι πιο σφιχτές.

Μια τεχνική επιτροπή του ΟΠΕΚ+ περιόρισε την πρόβλεψή της για το πλεόνασμα της αγοράς πετρελαίου το 2022 κατά περίπου 500.000 bpd σε 1,4 εκατ. bpd, ανέφεραν δύο πηγές του ΟΠΕΚ+.

Η Wall Street Journal ανέφερε την Τρίτη ότι ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναστείλουν τη Ρωσία από το συμφωνημένο σχέδιο παραγωγής, για να επιτρέψουν σε άλλους παραγωγούς να αντλήσουν πολύ περισσότερο αργό, όπως ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες της Ευρώπης.

Ωστόσο, πηγές του ΟΠΕΚ+ είπαν στο Reuters ότι στην τεχνική συνάντηση της Τετάρτης δεν συζητήθηκε αυτή η πρόταση.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 2,54% στα 112,33 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ χάνει 2,51% στα 113,37 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει και το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,334% στα 84,410 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,58% στα 1.859,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κερδίζει 1,19% στα 22,175 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει σημαντικά 3,50% στα 4,4807 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,44% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0693 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,53% στο 1,2548 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8521 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.