ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρή πτώση για το πετρέλαιο- «Σκαρφαλώνει» το φυσικό αέριο

13:59 - 23 Ιουν 2022 | Εμπορεύματα
Μικρή πτώση για το πετρέλαιο- «Σκαρφαλώνει» το φυσικό αέριο
Συνεχίζεται, αν και πιο ήπια, η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και την Πέμπτη (23/6), καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τους κινδύνους ύφεσης και πώς θα επηρεαστεί η ζήτηση καυσίμων από την αύξηση των επιτοκίων.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, σημείωσαν βουτιά 3% την Τετάρτη και βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν πόσο πρέπει να ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση καθώς προσπαθούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό με αυξήσεις στα επιτόκια.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα δεν προσπαθεί να δημιουργήσει ύφεση για να σταματήσει τον πληθωρισμό, αλλά είναι πλήρως δεσμευμένη να θέσει τις τιμές υπό έλεγχο, ακόμη και αν κάτι τέτοιο ενέχει το ρίσκο οικονομικής ύφεσης.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει να βρίσκει εναλλακτικούς πελάτες για το πετρέλαιο της. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία αλλάζει προορισμό στο εμπόριο και τις εξαγωγές πετρελαίου της προς χώρες από την ομάδα BRICS των αναδυόμενων οικονομιών στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Ρωσία τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 55% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και σε υψηλά ρεκόρ.

Το Reuters ανέφερε επίσης ότι η Ινδία παρέχει πιστοποίηση ασφάλειας για δεκάδες πλοία που διαχειρίζεται θυγατρική του ρωσικού ναυτιλιακού ομίλου Sovcomflot, επιτρέποντας τις εξαγωγές πετρελαίου στην Ινδία και αλλού μετά την απόσυρση των υπηρεσιών τους από δυτικούς φορείς πιστοποίησης.

Ο Τζο Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, κάλεσε το Κογκρέσο να περάσει μια τρίμηνη αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου βενζίνης για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των τιμών ρεκόρ των αντλιών και να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση στις αμερικανικές οικογένειες αυτό το καλοκαίρι.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα εβδομαδιαία δεδομένα πετρελαίου της, τα οποία ήταν προγραμματισμένη να δημοσιευθούν την Πέμπτη, θα καθυστερήσουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα το νωρίτερο λόγω προβλημάτων του συστήματος.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,62% στα 105,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ πέφτει 0,47% στα 111,21 δολάρια το βαρέλι.

Έχει πάρει την... ανηφόρα το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ανεβαίνουν 7,336% στα 136,500 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,38% στα 1.831,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι πέφτει 1,18% στα 21,168 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός διολισθαίνει 1,69% στα 3,877 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,58% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0507 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,42% στο 1,2214 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8602 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.