ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φυσικό αέριο: Η απάντηση της Ευρώπης στον εκβιασμό της Ρωσίας

07:19 - 24 Ιουν 2022 | Εμπορεύματα
Φυσικό αέριο: Η απάντηση της Ευρώπης στον εκβιασμό της Ρωσίας
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη μετά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία έχει αναγκάσει πολλές χώρες να λάβουν επιπλέον μέτρα προκειμένου να προετοιμαστούν για μια επικείμενη ενεργειακή κρίση.

Ειδικότερα, μόνο την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτοξεύτηκαν κατά 50%, ενώ δέκα κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Σουηδία και η Γερμανία, προειδοποιούν για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις προμήθειες φυσικού αερίου.

Μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου προς την Ευρώπη έκρουσε και ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), τονίζοντας πως θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού αερίου τον επερχόμενο χειμώνα.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις αγορές φυσικού αερίου, αν έχουμε έναν σκληρό και μακρύ χειμώνα, μπορεί να δούμε πολύ δύσκολες μέρες», δήλωσε ο Μπιρόλ στο ετήσιο συνέδριο του IEA για την ενεργειακή απόδοση στο Σόντερμποργκ της Δανίας, σύμφωνα με το Reuters.

Εκτός από την προετοιμασία για εξοικονόμηση ενέργειας, χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία θέτουν σε επανεκκίνηση σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ή αυξάνουν τα όρια στην παραγωγή τους. Η παραπάνω απόφαση, απειλεί να επιβραδύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι Financial Times, η επιστροφή στον άνθρακα είναι εν μέρει αναπόφευκτη μπροστά σε μια παγκόσμια απειλή.

Εστίαση στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας

Η Ευρώπη έχει μειώσει στο μισό το ποσοστό των συνολικών της προμηθειών φυσικού αερίου που προέρχεται από τη Ρωσία, πριν ακόμα από την εισβολή της στην Ουκρανία, και  έχει ήδη εκμεταλλευτεί τις περισσότερες εναλλακτικές για διαφοροποίηση των προμηθευτών. Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και στην αποδοτικότητα.

Παράλληλα, για να μειωθεί η καύση άνθρακα, οι υπάρχοντες πυρηνικοί σταθμοί θα πρέπει να διατηρηθούν σε λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερο, σημειώνουν.

Μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Σύμφωνα με τους Financial Times, η απάντηση στη σημερινή ενεργειακή πίεση και στην κλιματική κρίση είναι μια «μαζική αύξηση» των επενδύσεων για την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.

Πέντε χρόνια μετά τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια αυξάνονται κατά 2% ετησίως. Από το 2020, ο ρυθμός έχει επιταχυνθεί στο 12%. Αυτό, αντανακλά εν μέρει το υψηλότερο κόστος υλικών, χώρια που οι δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που απαιτούνται.

Τι «απαντά» η βιομηχανία

Όπως διαβάζουμε στους Financial Times, ο βιομηχανικός κόσμος από την πλευρά του σημειώνει ότι τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν καθυστερούν λόγω έλλειψης κεφαλαίων, αλλά λόγω των δυσκίνητων ρυθμιστικών διαδικασιών σε πολλές χώρες, αλλά και τα προβλήματα σύνδεσης με τα δίκτυα.

Τη θέση της γραφειοκρατίας πρέπει να πάρει η επιτάχυνση των επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάπτυξη αποθήκευσης, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν υψηλότερα επίπεδα διακοπτόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο συντονισμός είναι το «κλειδί» ώστε να αποφευχθούν οι «μάχες» για προμήθειες που θα διαβρώσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να επιτύχει μέσω ενεργειακού εκβιασμού ό,τι δεν μπορεί να πετύχει στο πεδίο της μάχης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.