ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος τιμών, δεν αποτρέπει την εβδομαδιαία πτώση Κύριο

13:59 - 24 Ιουν 2022 | Εμπορεύματα
Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος τιμών, δεν αποτρέπει την εβδομαδιαία πτώση
Το πετρέλαιο αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι την Παρασκευή, υποστηριζόμενο από τη στενή προσφορά, αν και το αργό οδεύει προς δεύτερη εβδομαδιαία πτώση λόγω ανησυχίας ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Το αργό Brent σημείωσε άνοδο 1,42 δολ. ή 1,3%, στα 111,47 δολ. το βαρέλι στις 09:52 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 1,29 δολ. ή 1,2% στα 105,56 δολάρια. Και οι δύο δείκτες αναφοράς οδεύουν προς δεύτερη εβδομαδιαία πτώση.

«Οι αυξανόμενοι φόβοι ύφεσης φαίνεται να προκαλούν την εξάλειψη των βαρέων κερδοσκοπικών μακροπρόθεσμων θέσεων και στα δύο συμβόλαια», δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής στη χρηματιστηριακή OANDA.

Το πετρέλαιο έφτασε φέτος κοντά στο υψηλό όλων των εποχών των 147 δολαρίων, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε τις περιορισμένες λόγω πανδημίας προμήθειες.

Το αργό έχει κερδίσει υποστήριξη από το σχεδόν ολοκληρωτικό κλείσιμο της παραγωγής στη Λιβύη. Ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του αποκρύπτει δεδομένα παραγωγής, εγείροντας αμφιβολίες για τα στοιχεία που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως OPEC+, συναντώνται στις 30 Ιουνίου και αναμένεται να τηρήσουν ένα προηγούμενο σχέδιο για να επιταχύνουν ελαφρώς τις αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Φυσικό αέριο

Στα 132 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility).

Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην απόφαση της ρωσικής Gazprom να μειώσει τις αποστολές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream στη Γερμανία.

Η Γερμανία μπήκε πλέον από χθες στη δεύτερη από τις τρεις κατηγορίες συναγερμού που προβλέπει ενεργοποίηση των μονάδων άνθρακα της χώρας ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση αερίου και να στραφεί προς τις αποθήκες ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρεις ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:05 - 24 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.